Ελληνικά ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων και διεύρυνση spreads μέσα σε έναν μήνα


 Η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων βρέθηκε τον τελευταίο μήνα στο επίκεντρο μιας ευρύτερης αναπροσαρμογής των αποδόσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων, οι αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων αυξήθηκαν, ενώ τα spreads έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς (Bund) διευρύνθηκαν, αντικατοπτρίζοντας ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας.

Παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού, η θέση της Ελλάδας παραμένει ισχυρή σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τους ελληνικούς τίτλους να συνεχίζουν να εμφανίζονται καλύτεροι από αντίστοιχους ιταλικούς και γαλλικούς. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη τάση που διαμορφώθηκε από τις αρχές του 2026, επηρεασμένη από γεωπολιτικές εξελίξεις και μεταβολές στις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική.

Τα νέα δεδομένα στην καμπύλη αποδόσεων

Η πιο χαρακτηριστική μεταβολή αφορά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης μέσα σε έναν μήνα, διαμορφούμενη στο 3,92% στις 23 Ιουλίου από 3,59% στις 23 Ιουνίου.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση αφορά όλες τις λήξεις του ελληνικού χρέους. Το 5ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 3,32% από 2,98%, το 2ετές στο 2,96% από 2,64%, ενώ το 30ετές έφθασε στο 4,55% από 4,31%.

Διεύρυνση των spreads έναντι του Bund

Ως αποτέλεσμα της ανόδου των αποδόσεων, διευρύνθηκαν και τα spreads των ελληνικών τίτλων έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς. Το spread του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στις 73 μονάδες βάσης από 67 έναν μήνα πριν, του 5ετούς στις 36 από 33 μονάδες βάσης και του 15ετούς στις 55 από 46 μονάδες βάσης.

Παρά την άνοδο, τα επίπεδα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς και αντανακλούν τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το ελληνικό αξιόχρεο.

Η ευνοϊκή θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Η μεταβολή αυτή δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη αναπροσαρμογή των αποδόσεων των κρατικών τίτλων στην Ευρωζώνη. Οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις και των γερμανικών, γαλλικών, ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών ομολόγων.

Μάλιστα, η σχετική θέση της Ελλάδας έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης παραμένει ευνοϊκή. Το ελληνικό 10ετές συνεχίζει να έχει χαμηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο ιταλικό, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στις 10 μονάδες βάσης, έναντι μόλις τεσσάρων τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού τίτλου παραμένει χαμηλότερη και από τη γαλλική, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα από εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, γεγονός που αποτυπώνει τη διαφορετική αποτίμηση του κινδύνου από τις αγορές.

Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο

Σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις αρχές του 2026 εξηγείται κυρίως από δύο παράγοντες. Πρώτον, την άνοδο της συνιστώσας της αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, η οποία ασκεί σημαντικά μεγαλύτερη αυξητική επίδραση (+44 μ.β.). Δεύτερον, τη μεταβολή των προσδοκιών για τα βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη, από προσδοκία για διατήρησή τους σταθερά σε προσδοκία για αύξησή τους από την ΕΚΤ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι επιδράσεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, έχουν μεταδοθεί και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι κινήσεις των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων διαχέονται στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επηρεάζοντας και τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Ωστόσο, οι αυξητικές αυτές επιδράσεις μετριάζονται από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος απέναντι σε μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και από τη μείωση των ιδιοσυγκρασιακών κινδύνων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Προοπτικές και δημοσιονομικό πλαίσιο

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξακολουθούν να τοποθετούν το δημόσιο χρέος στο 136,8% του ΑΕΠ το 2026, από 146,1% το 2025, ενώ το ονομαστικό ύψος του εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα 357,5 δισ. ευρώ.dnews+1

Η νέα αυτή δυναμική στην αγορά ομολόγων θα παρακολουθηθεί στενά από τους επενδυτές, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να χρηματοδοτείται από τις διεθνείς αγορές με ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, διατηρώντας την πρόσβασή της σε κεφάλαια παρά τις διεθνείς αναταράξεις.