Δασμοί Τραμπ: Η Στρατηγική του Μεξικού

 


Η Νέα Γεωπολιτική Στρατηγική του Μεξικού

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα εστιάζει στις απειλές του

Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στις μεξικανικές εισαγωγές. Ωστόσο, πίσω από την επιφάνεια των εμπορικών διενέξεων, διαγράφεται μια βαθύτερη γεωπολιτική αλλαγή.  Για την προεδρία της Κλάουντια Σάινμπαουμ, το Μεξικό δεν περιορίζεται σε παθητικές αντιδράσεις, αλλά αναδιαμορφώνει τη στρατηγική του ως προς τη Βόρεια Αμερική. Η χώρα αποσκοπεί στη μετάβαση από ένα μονόπλευρο μοντέλο εξάρτησης από τις ΗΠΑ, σε μια πολιτική πολυπολικής συνεργασίας, αξιοποιώντας νέες συμμαχίες με παγκόσμιους δυνάμεις.

Επενδύσεις Κίνας και Ενεργειακές Συμφωνίες με Ρωσία

Η αμερικανική πίεση φαίνεται να επιταχύνει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από το Μεξικό. Η Κίνα έχει ήδη δεσμεύσει επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρίσιμους τομείς της μεξικανικής υποδομής. Παράλληλα, η Μόσχα έχει υπογράψει σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, οι οποίες στοχεύουν στην παράκαμψη του παραδοσιακού συστήματος του πετρελαίου. Αυτές οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες, αλλά αντανακλούν μια ρητή στρατηγική διαφοροποίησης:

  • Υποδομές και Μεταφορές: Ανάπτυξη σιδηροδρομικών δικτύων και εκσυγχρονισμός λιμανιών στον Ειρηνικό.
  • Παραγωγή Ηλεκτρικών Οχημάτων (EV): Σύσταση εργοστασίων και μονάδων παραγωγής μπαταριών λιθίου.
  • Ενεργειακή Αυτονομία: Συμφωνίες με τη Ρωσία για την εξασφάλιση σταθερών τιμών και εφοδιασμού ενέργειας.

Οι Οικονομικές επιπτώσεις και το Κόστος των Δασμών

Ενώ η Ουάσινγκτον βασίζεται στην ιστορική της επιρροή, τα οικονομικά δεδομένα παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Το Μεξικό αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, με ετήσιο όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επιβολή δασμών δεν θα πλήξει μόνο το Μεξικό, αλλά θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα δουν αυξήσεις σε τιμές αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και αγαθών διαβίωσης, ενώ οι εγχώριες επιχειρήσεις που βασίζονται στις διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού θα αντιμετωπίσουν δραστική αύξηση κόστους. Η Σάινμπαουμ, υιοθετώντας μια τεχνική και ορθολογική προσέγγιση, τονίζει την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό, αφήνοντας σαφείς ενδείξεις ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να υποταχθεί σε απαιτήσεις που πλήττουν το εθνικό του συμφέρον.

Το Μέλλον του Παγκόσμιου Νότου

Η εξέλιξη των σχέσεων Μεξικού-ΗΠΑ αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της μετάβασης από έναν μονοπολικό σε έναν πολυπολικό κόσμο. Χώρες του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αναζητούν ήδη εμπορικούς μηχανισμούς που μειώνουν την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο. Η παρουσία του Μεξικού σε αυτό το νέο σκηνικό, ενισχυμένο από τη συμμετοχή της Κίνας και άλλων δυνάμεων, δείχνει ότι η εποχή κατά την οποία η Λατινική Αμερική δεν είχε άλλες επιλογές έχει παρέλθει. Η Ουάσινγκτον καλείται να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομική διπλωματία απαιτεί ίσους όρους και όχι απλώς επιβολή.