Η ιστορική αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία: Μια κίνηση προς την ειρήνη ή μια πρόκληση;

28 Μαΐου 2024: Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σήμερα στο διεθνές τοπίο, με την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία να αναγνωρίζουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντασης στην περιοχή, με την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα να προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Παρά τις επικρίσεις από το Ισραήλ, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την αναγνώριση ως απαραίτητο βήμα για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Η Νορβηγία, ηγέτιδα δύναμη στις προσπάθειες ειρηνευτικής επίλυσης εδώ και δεκαετίες, χαιρέτισε την "ιστορική ημέρα", ενώ η Ισπανία τόνισε πως η αναγνώριση γίνεται "μόνο με στόχο την ειρήνη".

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η αναγνώριση βασίζεται στην ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τη Χαμάς και κάλεσε για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η κίνηση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας φέρνει το κράτος της Παλαιστίνης πιο κοντά στην επίσημη διεθνή αναγνώριση, με 145 χώρες πλέον να την αναγνωρίζουν. Η απόφαση, όμως, πυροδότησε την οργή του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς να κατηγορεί την Ισπανία για "συνέργεια" με τη Χαμάς και να επιβάλλει κυρώσεις.

Μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή τις μελλοντικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.