Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ η Ρωσία προελαύνει στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Δυτικούς συμμάχους της χώρας του για την παράδοση περισσότερων και πιο γρήγορων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, έπειτα από τις ρωσικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων, οκτώ από τους οποίους στην Οδησσό.

Η Γερμανία, ένας από τους βασικούς εταίρους του Κιέβου, αντιμετωπίζει κρίση, καθώς το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την υποκλοπή συνομιλιών Γερμανών αξιωματικών του στρατού που συζητούσαν απόρρητα θέματα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην Οδησσό, ρωσικός βομβαρδισμός εναντίον εννιαώροφης πολυκατοικίας προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά τριών ετών και τεσσάρων μηνών, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά.

"Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν κανένα στρατιωτικό νόημα (...) είναι εκφοβισμός που στοχεύει αποκλειστικά στο να καταστρέψει ζωές και να προκαλέσει φόβο", δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στο πλαίσιο αυτής της πίεσης, το Βερολίνο ανακοίνωσε έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση στη Ρωσία απόρρητων συνομιλιών Γερμανών αξιωματικών του στρατού για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την ως "πολύ σοβαρή υπόθεση".

Η ρωσική προέλαση στο μέτωπο και οι μάχες με drones αποτελούν σκηνές του πολέμου που συνεχίζεται, με την Ουκρανία να ζητά επείγουσα βοήθεια από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Πηγή: ΑΠΕ