Ευρωπαϊκή εντολή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην καλέσει Ρώσους διπλωμάτες στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανακοίνωσή της, παραδέχεται την εντολή που δόθηκε στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, να μην προσκαλέσει Ρώσους διπλωμάτες στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι αυτό αποτελούσε "συλλογική απόφαση".

Η πρακτική της μη πρόσκλησης Ρώσων διπλωματών σε εορταστικές εκδηλώσεις ισχύει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μην έχοντας εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος. Όχι μόνο η Ελληνίδα πρεσβευτής, αλλά και όλοι οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ε.Ε αρνήθηκαν τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, καθώς δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι η Ρωσία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. 

Προηγουμένως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την απουσία ρωσικής αντιπροσωπείας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Ανεξαρτησίας. 

Στην ανακοίνωσή της, που δημοσίευσε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, η Μαρία Ζαχάροβα επισημαίνει ότι "είναι απογοητευτικό που, αντί να εκφράσουμε ευχές για την εθνική εορτή, όπως θα έπρεπε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα τα βασικά μαθήματα ιστορίας", αναφερόμενη στην υποστήριξη που παρείχε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.