Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι, στα μπλόκα οι αγρότες: Κοινές αγωνίες, κοινές διεκδικήσεις

Στις 22 Φεβρουαρίου 2024, η Αθήνα έγινε μάρτυρας δύο διαφορετικών, αλλά συνάμα ομοιόμορφων, κινητοποιήσεων. Στο Σύνταγμα, μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα ύψωσαν τη φωνή τους, ενώ στα μελισσοκόμοι, αγρότες συνεδρίαζαν, λαμβάνοντας κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Κοινά αιτήματα, κοινές αγωνίες:

Και οι δύο ομάδες, αν και προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, μοιράζονται κοινά προβλήματα και κοινά αιτήματα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη ρευστότητας, η αβάσταχτη γραφειοκρατία και η αδιαφορία της κυβέρνησης τροφοδοτούν την οργή και την αγανάκτησή τους.

Οι μελισσοκόμοι, πλήττονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις ζημιές από τα φυτοφάρμακα και την έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση. Απαιτούν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους, αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των φυτοφαρμάκων και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου.

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, βάλλονται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη ρευστότητας. Διεκδικούν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και ρύθμιση του χρέους τους.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις:

Η συγκέντρωση των μελισσοκόμων στο Σύνταγμα ήταν ειρηνική, αλλά αποφασιστική. Προειδοποίησαν με νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, οι αγρότες στα μπλόκα, μετά από ολονύχτια συνεδρίαση, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Προανήγγειλαν νέες καταλήψεις δρόμων και εθνικών οδών, καθώς και πανελλαδικό συλλαλητήριο.



Η απάντηση της κυβέρνησης:

Η κυβέρνηση, έως τώρα, έχει ανοίξει κανάλι διαλόγου με τις δύο ομάδες, χωρίς όμως να έχει λάβει μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι κινητοποιήσεις μελισσοκόμων και αγροτών αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια των αγροτικών κλάδων είναι πλέον ορατή και αδιαμφισβήτητη. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών κλάδων.