ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδια για "συλλογική" ηγεσία αντί εσωκομματικών εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, σιγοκαίει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια πρωτοβουλία που τείνει προς την μη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου/ας προέδρου. Αντ' αυτού, προτείνεται η υιοθέτηση ενός "συλλογικού" οργάνου διοίκησης, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος: Η αποφυγή εσωτερικής πόλωσης και η διατήρηση της ενότητας του κόμματος, σε μια κομβική περίοδο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Αντιδράσεις:

  • Υπέρ: Στελέχη που υποστηρίζουν την πρόταση θεωρούν ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει "πολυτέλεια" εσωτερικών διαμαχών. Εστιάζουν στην ανάγκη συσπείρωσης και ομοψυχίας, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διεκδικήσει με αξιώσεις την νίκη στις κάλπες.
  • Κατά: Άλλοι εκφράζουν ανησυχίες για έλλειψη δημοκρατίας και συγκεντρωτισμό εξουσίας. Επισημαίνουν ότι η υιοθέτηση ενός "συλλογικού" οργάνου διοίκησης στερεί από τα μέλη του κόμματος το δικαίωμα επιλογής ηγέτη.

Η συζήτηση συνεχίζεται:

Η πρόταση για μη διεξαγωγή εκλογών συζητείται σε κομματικά fora και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεδριάσει προσεχώς, με σκοπό να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Ερωτήματα:

  • Πώς θα διασφαλιστεί η συλλογικότητα και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων;
  • Πώς θα αποφευχθεί η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ολίγων;
  • Πώς θα αντιμετωπιστούν οι φωνές διαφωνίας;

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Η τελική απόφαση για την ηγεσία του κόμματος θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον του. Το ερώτημα παραμένει: Θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον δρόμο της εσωτερικής δημοκρατίας ή θα υιοθετήσει μια πιο "συλλογική" λογική;