Η γερμανική κυβέρνηση φοβάται τις συνέπειες μιας νέας θητείας Τράμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει παραιτηθεί από την πολιτική σκηνή, αλλά σχεδιάζει την επιστροφή του με στόχο τις εκλογές του 2024. Αυτό προκαλεί ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση, που φοβάται τις επιπτώσεις μιας πιθανής νίκης του Τραμπ για τις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή ενότητα και την παγκόσμια σταθερότητα.

Ο Τραμπ, που αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, έχει επιστρέψει στα προεκλογικά «μπαλκόνια», όπου ενθουσιάζει τους οπαδούς του και επιτίθεται στους αντιπάλους του με τη γνωστή του ρητορική. Ο Τραμπ καλεί τους υποστηρικτές του να τον υποστηρίξουν για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

  Η γερμανική κυβέρνηση, που έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με την αμερικανική διοίκηση μετά την αποχώρηση του Τραμπ, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργήσει ένα ειδικό επιτελείο για την αξιολόγηση των συνεπειών της επανεκλογής Τραμπ για τη Γερμανία. Το επιτελείο ασχολείται με τα θέματα της ασφάλειας, του εμπορίου, του κλίματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ. 

 Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποστεί τις επιθέσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο οποίος την κατηγόρησε για το υπέρμετρο εμπορικό πλεόνασμά της, την χαμηλή συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ και την συμφωνία της για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία. Ο Τραμπ απειλούσε να επιβάλει δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα, να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία και να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία δεν είναι απίθανη, καθώς ο πρώην πρόεδρος διατηρεί μια πιστή και ενθουσιώδη βάση ψηφοφόρων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του εκλογικού σώματος. Επιπλέον, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την δημοτικότητά του και να δώσουν ευκαιρίες στον Τραμπ για να τον επικρίνει και να τον παρουσιάσει ως αδύναμο και αναποτελεσματικό.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο και να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τον ηγέτη τους. Η Γερμανία θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν στρατηγικό εταίρο και έναν σημαντικό σύμμαχο για την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο. Ωστόσο, η Γερμανία είναι επίσης αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τις αξίες της, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να αντιταχθεί στις απόψεις ή τις αποφάσεις των ΗΠΑ. Η Γερμανία θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αυτονομία και την ευημερία, ως τρόπους για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις και να προωθήσει την διεθνή συνεργασία.