Γερμανία: Προβλέψεις για αύξηση στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων!!!

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας σημαντικής αύξησης των πτωχεύσεων επιχειρήσεων το 2024, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζουν να πιέζουν τον επιχειρηματικό τομέα. 

Σύμφωνα με μια ανάλυση της εταιρείας συμβούλων αναδιάρθρωσης Roland Berger, ο αριθμός των πτωχεύσεων στη Γερμανία θα αυξηθεί κατά 30% έως 40% το 2024, σε σύγκριση με το 2019, φθάνοντας τις 25.000 περίπου. 

Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που εξαρτώνται από την κατανάλωση, την κινητικότητα και την επαφή με το κοινό, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός, η αεροπορία, η αυτοκινητοβιομηχανία και ο λιανικός εμπόριο. Αντίθετα, οι κλάδοι που επωφελήθηκαν από την ψηφιακή μετάβαση, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η φαρμακευτική βιομηχανία, αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. 

 Η Γερμανία είχε εφαρμόσει ένα σύστημα προστασίας από τις πτωχεύσεις, το οποίο επέτρεπε στις επιχειρήσεις να αναβάλλουν την υποχρέωση να δηλώσουν πτώχευση, εάν οφείλονταν στην πανδημία. Ωστόσο, αυτό το σύστημα έληξε στο τέλος του 2023, αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις ανυπεράσπιστες. Επιπλέον, η Γερμανία αντιμετωπίζει την απειλή μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία έχει αναφερθεί ως Omicron, και η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μέτρα περιορισμού, που θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη. 

 Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις που έχουν βιώσιμες προοπτικές, να διευκολύνει την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που έχουν υπερβολικό χρέος, να επιταχύνει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας, και να επενδύσει στην καινοτομία, την εκπαίδευση και τις υποδομές. Μόνο έτσι, η Γερμανία θα μπορέσει να ξεπεράσει την πρόκληση των προκλήσεων που έχει φέρει η πανδημία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.