Ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ελληνική φρεγάτα "Υδρα" θα αναχωρήσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας για την Ερυθρά Θάλασσα στις αρχές Φεβρουαρίου 2024. Η αποστολή της θα είναι να συμμετάσχει στην επιχείρηση "Guardian Sea", η οποία έχει στόχο την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας θα διαρκέσει έξι μήνες και θα συμμετάσχει σε μια διεθνή δύναμη που αποτελείται από πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα βασικά καθήκοντα της ελληνικής φρεγάτας θα είναι:

  • Η επιτήρηση της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού
  • Η συνεργασία με άλλα πλοία της διεθνούς δύναμης για την αποτροπή επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων
  • Η παροχή βοήθειας σε πλοία που έχουν πληγεί από επιθέσεις

Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι σημαντική για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση "Guardian Sea" θα συμβάλει στην αποτροπή αυτών των επιθέσεων.

Ωστόσο, η αποστολή αυτή ενέχει και ορισμένα ρίσκα. Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι επικίνδυνη και οι ελληνικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για πιθανές επιθέσεις από τους Χούθι.

Επιπλέον, η αποστολή αυτή θα κοστίσει αρκετά χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο. Το κόστος της αποστολής θα ανέλθει σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει δύο φορές φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση "Guardian Sea". Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε το 2022 και η δεύτερη το 2023.