Απορρίφθηκε η πρόταση των δημοσιογράφων για ελεύθερη ερώτηση στο ντιμπέιτ

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ και θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.

Το ντιμπέιτ όμως δεν θα περιλαμβάνει ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους που θα συντονίσουν τη συζήτηση. Η Διακομματική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης για να υπάρχει μία ενότητα με ελεύθερη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς στο τέλος του ντιμπέιτ.

Αντίθετα, οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ είχαν ζητήσει μέσω μιας επιστολής που απέστειλαν στη Διακομματική Επιτροπή να υπάρχει ελεύθερη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θεωρούσαν ότι αυτό θα βοηθούσε στην ανάδειξη των θέσεων και των προγραμμάτων των κομμάτων, καθώς και στη δυναμική και την αυθόρμητη αντίδραση των πολιτικών αρχηγών.

Το ντιμπέιτ θα διαρκέσει δύο ώρες και κάθε ενότητα θα έχει 20 λεπτά. Ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει 2 λεπτά για να απαντήσει σε κάθε ερώτηση και 1 λεπτό για να απαντήσει σε κάθε αντί-δυάδα. Στο τέλος του ντιμπέιτ, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει 3 λεπτά για να τοποθετηθεί ελεύθερα.

Το ντιμπέιτ θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι: Βασίλης Σκουρής (ΕΡΤ), Αντώνης Σρόιτερ (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (SKAI), Μαρία Σαράφογλου (STAR), Γιώργος Παπαδάκης (OPEN) και Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA).

Το ντιμπέιτ αναμένεται να είναι καθοριστικό για την κατανομή των ψήφων στις εκλογές, καθώς πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες για την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους, για την επάρκειά τους στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και για τη δυνατότητά τους να συγκεντρώσουν ευρείες συμμαχίες και συναινέσεις.

Το ντιμπέιτ θα είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να ακούσουν και να συγκρίνουν τις απόψεις και τα επιχειρήματα των πολιτικών αρχηγών, να δουν πώς αλληλεπιδρούν και να αξιολογήσουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους. 


Το ντιμπέιτ είναι ένα σημαντικός δημοκρατικός θεσμός που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν και να κρίνουν τους υποψήφιους που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν. Είναι επίσης μία ευκαιρία για τους πολιτικούς αρχηγούς να αποδείξουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να προτείνουν λύσεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στη διαφάνεια του ντιμπέιτ, καθώς και συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με προσωπικές επιθέσεις. Η ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό το σκοπό, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε από τη Διακομματική Επιτροπή. Ελπίζουμε όμως ότι το ντιμπέιτ θα είναι μία ωφέλιμη και εποικοδομητική συζήτηση, που θα βοηθήσει τους πολίτες να λάβουν μία συνειδητή και υπεύθυνη απόφαση για το μέλλον της χώρας.