Πόλεμος στην Ουκρανία: Κουβέρτες και γεννήτριες ζητά από τη Δύση ο δήμαρχος του Κιέβου - «Θα πεθάνουμε από το κρύο»

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας οδηγούν σε νέα ανθρωπιστική κρίση - Πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου

Απελπισμένη έκκληση στη Δύση για βοήθεια προς στη χώρα του, που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο εχθρό, τον ψυχρό χειμώνα, κάνει μέσω της βρετανικής εφημερίδας Telegraph ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας ζητά επειγόντως από τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν κουβέρτες και γεννήτριες, που θα κρατήσουν ζεστούς τους συμπατριώτες του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές του λαού μας και για να τον προστατέψουμε. Όμως, αυτός ο χειμώνας θα είναι μια τεράστια πρόκληση για μας», δήλωσε ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου, επισημαίνοντας πως οι αυξανόμενες επιθέσεις των Ρώσων στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα οδηγήσουν την Ουκρανία στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είχαν καταστραφεί από επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο Κίεβο οι κάτοικοι έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για «ισχυρή κατάρρευση» του δικτύου ηλεκτροδότησης στην ουκρανική πρωτεύουσα εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών ενώ το ερώτημα όλων είναι αν το σύστημα θα αντέξει τους επόμενους μήνες με το βαρύ ψύχος που αναμένεται στη χώρα. Τις προσεχείς ημέρες η θερμοκρασία τη νύχτα σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας προβλέπεται πως θα πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε κτήρια χωρίς φυσικό αέριο με την ηλεκτρική ενέργεια να είναι το μόνο μέσο για να θερμάνουν τον χώρο τους.

Γνωστός με το προσωνύμιο «δόκτωρ σιδερένια γροθιά» ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε στην Telegraph πως ο πόλεμος του Πούτιν δεν είναι πλέον ένας πόλεμος κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά ένας πόλεμος κατά των πολιτών της Ουκρανίας, που με όπλο το ψύχος του χειμώνα έχει στόχο να τους οδηγήσει στην υποταγή. Ο Βιτάλι Κλίτσκο με τους συνεργάτες του έχει κατορθώσει να προμηθευτεί γεννήτριες και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 1.000 σημεία στο Κίεβο, όπου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται για να ζεσταίνονται. Όμως, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ο δήμαρχος ανησυχεί πως έρχονται δύσκολες μέρες για τους κατοίκους, αν και φιλανθρωπικές οργανώσεις από το εξωτερικό δεν σταματούν την παροχή βοήθειας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος, αποκάλυψε πως πρόσφατα φιλανθρωπική οργάνωση από τη Γερμανία προσέφερε στο δήμο ένα πυροσβεστικό όχημα και δύο ασθενοφόρα.