Απειλές απο την Τουρκία οτι θα ταχθούν στο πλευρό των Ρώσων


Τούρκικα ΜΜΕ: "Αν δεν μας δώσετε F-16 VIPER θα συμμαχήσουμε πλήρως με τους Ρώσους"

Τουρκικό ΜΜΕ: “Αν και αυτές οι διαδικασίες συνεργασίας βιώνονται με διαφορετικούς χαρακτήρες και στα δύο μέτωπα, ενισχύουν πολύ την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Η Τουρκία ακολουθεί μια ιδιαίτερη πολιτική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο εδώ και μερικά χρόνια με την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, την παρουσία γαλλικών αποβατικών στην Σκύρο, πτήσεις ισραηλινών στην Κρήτη, αφού έχουμε σε ισχύ ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι σε Εύξεινο Πόντο-Αιγαίο-Α.Μεσόγειο με την χώρα μας να είναι το πιο κομβικό σημείο. 

Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι υπάρχει μια διαδικασία γεωπολιτικής ρήξης από την συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Ελλάδας για την κυριαρχία στον άξονα Εύξεινος Πόντος-Αιγαίο-Μεσόγειος, κατά της ενεργειακής και οικονομικής συμμαχίας Τουρκίας-Ρωσίας. 

“Αν και αυτές οι διαδικασίες συνεργασίας βιώνονται με διαφορετικούς χαρακτήρες και στα δύο μέτωπα, ενισχύουν πολύ την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία ακολουθεί μια ιδιαίτερη πολιτική, διαχωρίζοντας τις εξελίξεις στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και στην Κύπρο, με τη μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει”, τονίζει Τούρκος ειδικός. 

Η Τουρκία έχει οριοθετήσει τα συμφέροντα της με την αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, γύρω από το χερσαίο τουρκικό έδαφος, ενώ οι Ρώσοι αναζητούν ελεύθερη δίοδο από την Κριμαία, τον Βόσπορο και το Αιγαίο μέχρι το Σουέζ. Το τουρκικό άρθρο αναφέρει ότι “η προσάρτηση των τεσσάρων νέων περιοχών του Ντονμπάς από την Ρωσία, θα επιφέρει ένα είδους μονοπώλιο στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, όσον αφορά τον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων. Αν και η Τουρκία βλέπει την τρέχουσα στρατηγική προσάρτησης της Ρωσίας ως μη νόμιμη, φαίνεται να θέλει να διατηρήσει τις συνήθεις σχέσεις της με την χώρα αυτή. 
Είναι πολύ πιθανό να έχει η Ρωσία το πάνω χέρι στον εφοδιασμό τροφίμων, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της περιφερειακής γεωπολιτικής. Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό η Τουρκία να αντιμετωπίσει μια σειρά ευκαιριών και κινδύνων που προκύπτουν από την αλλαγή της γεωπολιτικής ισορροπίας, λόγω της Ρωσίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. 

Από αυτή την άποψη, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Άγκυρα, εκτός από την πύλη της Ρωσίας στον κόσμο. Ο ρόλος της Τουρκίας στον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων που θα προσφέρει η Ρωσία στην παγκόσμια αγορά είναι πιθανό να αυξηθεί κατά μήκος της γραμμής Εύξεινου Πόντου-Αιγαίου-Μεσόγειου. Ως εκ τούτου, η διαδικασία συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας που θα αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση της παροχής ενέργειας-τροφίμων από τον Βορρά προς το Νότο θα επιφέρει ορισμένες γεωπολιτικές ρήξεις. 

Είναι πιθανό η κλιμάκωση των εντάσεων ΗΠΑ-Γαλλίας-Ελλάδας στο Αιγαίο να επεκταθούν και στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν σειρά αποστολών όπλων στην Ελλάδα, ενώ δημιουργούν ισχυρή βάση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.