Σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και κλεισίματα οι φόβοι του Σεπτεμβρίου

Η κατάσταση με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ανεξέλεγκτη καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που εξετάσθηκαν, τα 466 αφορούσαν μόνο τις τελευταίες ημέρες στο στέλεχος Δέλτα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 633 είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αττική, με τα περισσότερα μάλιστα να εντοπίζονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Όπως είναι αναμενόμενο αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο είναι τα νησιά, ειδικά μετά τη Μύκονο, ενώ η πραγματικότητα απέδειξε ότι covid free δεν υπάρχει.

Πέντε περιοχές είναι υποψήφιες για νέα μέτρα lockdown τύπου Μυκόνου με απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει για τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει ανησυχία για νέα κλεισίματα δραστηριοτήτων, αλλα και για τα σχολεία. Μπορεί η υπουργός Παιδείας να δηλώνει ότι θα ανοίξουν με κανονικό μάθημα, ωστόσο θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός όλων των εκπαιδευτικών, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ακόμη μία παράμετρο. Ζήτησε να εμβολιαστούν οι έφηβοι για να αναοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Ο κ. Μητσοτάκης, κάλεσε τα νεότερα παιδιά και τους εφήβους «σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς τους, να κάνουν κι αυτοί το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια». Και, βέβαια, προσέθεσε ότι μόλις το εισηγηθούν οι επιστήμονες η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμών για τα παιδιά από 12 ετών. «Εφόσον η Επιτροπή το εισηγηθεί, θα εγκρίνουμε κι εμείς το να κατέβει το όριο του εμβολιασμού μέχρι τα 12, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, μπορεί οι υπουργοί της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν ανεμβολίαστους, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στην πράξη από το παράδειγμα της Μυκόνου, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε περιοχή, καθώς ο διαχωρισμός θα φέρει εντάσεις.

Κάτι τέτοιο δείχνει και η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση που τέθηκε στη δημοσκόπηση της Alco για το αν οι απαγορεύσεις για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι είναι απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας ή συνιστούν αδικαιολόγητο διχασμό της κοινωνίας το 54% τις θεωρεί απαραίτητες ενώ το 39% διχαστικές ενώ ένα 7% δεν απάντησε.