Σπασμωδικές κινήσεις και αμηχανία για τα... covid free νησιά

Κάθε μέρα που περνάει, το στοίχημα για ένα φθινόπωρο «επανεκκίνησης» της οικονομίας δυσκολεύει και η κυβέρνηση, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα, αλλά και αρρυθμίες που θολώνουν την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού και μεγεθύνουν την αβεβαιότητα για την επιδημιολογική κατάσταση και το βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος - μετάλλαξης Δέλτα.

Η περίπτωση της Μυκόνου, του απόλυτου covid free ελληνικού νησιού, το οποίο από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε σε τοπικό lockdown και ταυτοχρόνως εμφανίζεται να μην μπορεί να διαχειριστεί τα κρούσματα της πανδημίας είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που φέρνει η πρόωρη και βίαιη έλευση του τέταρτου κύματος, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης τύπου Δέλτα.

Τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν καθημερινά καταγγελίες για περιστατικά τουριστών που διαγνώστηκαν σε ελληνικά νησιά θετικοί στον κορονοϊό και βρέθηκαν σε μία γραφειοκρατική δίνη χωρίς αρχή και τέλος. Εικόνα που είναι προφανές ότι επιβαρύνει την εικόνα της χώρας και μάλιστα σε μία στιγμή που δίνεται η μάχη των μαχών για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν σε ένα καλοκαίρι απρόβλεπτο, με πολλές αβεβαιότητες και θολά σημεία.

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου προκάλεσαν συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο που βάζει σε εφαρμογή το plan B για τη δημιουργία κλινών φιλοξενίας περιστατικών κορονοϊού σε ξενοδοχεία και δωμάτια, ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά- προκειμένου να υπάρχουν χώροι που θα φιλοξενούν όσους νοσούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Παράλληλα εξετάζεται τα κρούσματα να μεταφέρονται με όλα τα μέτρα προστασίας στα πλοία με τα βαν της πολιτικής προστασίας, ώστε να οδηγούνται στις καμπίνες covid χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους άλλους επιβάτες.

Το τελευταίο σχέδιο που βρίσκεται επί τάπητος προβλέπει, όταν φτάνουν στα λιμάνια της Αττικής οι νοσούντες από κορονοϊό τουρίστες, να παραλαμβάνονται από ειδικά βαν και να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία covid.

Όλα αυτά, ωστόσο, την ώρα που οδεύει προς κορύφωση η τουριστική σεζόν και που η χώρα δείχνει να ακολουθεί και όχι να προηγείται της μετάλλαξης Δέλτα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών.