Οι "27" κλείνουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.


Για πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας μετά την αεροπειρατεία στην πτήση της Ryanair και τη σύλληψη δημοσιογράφου, συζητούν οι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφέρεται ότι θα απαγορευτεί η χρήση του εναέριο χώρου της ΕΕ από τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας Belavia, ενώ οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες θα κληθούν να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Επίσης δίδεται πολιτική εντολή για διεύρυνση των κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί κατά προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με το λευκορωσικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Παλαιολόγο οι διατυπώσεις στο προσχέδιο δεν είναι τόσο σκληρές όσο θα ανέμενε κανείς, ενώ χώρες όπως η Γερμανία αντιστέκονται στο ενδεχόμενο να απαγορευτεί το τράνζιτ μέσω Λευκορωσίας ακόμα και για χερσαίες μεταφορές, με το σκεπτικό ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τη μεταφορά προϊόντων προς τη Ρωσία και την κεντρική Ασία. Εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Λευκορωσία.

«Θα συζητήσουμε ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε εναντίον της Λευκορωσίας για να έχουμε ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Σε αυτά ανήκουν σίγουρα επιπρόσθετες κυρώσεις σε πρόσωπα, ενώ ήδη ισχύουν κυρώσεις για τον πρόεδρο Λουκασενκο. Επίσης, η απαγόρευση πτήσεων μέσω του λευκορωσικού εναέριου χώρου, μια διεθνής έρευνα αλλά και η απελευθέρωση του συλληφθέντος», τόνισε προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.