''Ηλεκτροσόκ'' στην Τουρκία: Οι Κούρδοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες για ανεξάρτητο κράτος

Το συριακό παρακλάδι του PKK υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία λόμπυ Jim Dornan Strategies, με σκοπό την προώθηση των ζητημάτων των Κούρδων στην Ουάσιγκτον.
Η συμφωνία υπογράφθηκε μεταξύ των μελών του YPG / PKK και της αμερικανικής εταιρείας Dornan Strategies στις 30 Απριλίου, η οποία ανήκει στον Jim Dornan, ο οποίος ανήκει στους Δημοκρατικούς και ήταν πρώην υπάλληλος του Κογκρέσου.

Στόχος των Σύρων Κούρδων είναι η άσκηση μεγάλων πιέσεων για αύξηση της συνεργασίας «ΗΠΑ / Κουρδικές δυνάμεις, επίσημα, με επίκεντρο τον ISIS, αλλά ανεπίσημα την στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι Κούρδοι είναι εγγεγραμμένοι στις ΗΠΑ ως "Κουρδικές Αμυντικές Δυνάμεις / YPG SDF" με έδρα τημν Al Hasakah της Συρίας.Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο συριακό PKK μεγάλωσε ραγδαία μετά την εκλογή Μπάιντεν, ενώ εδώ και μεγάλο διάστημα είναι τεταμένες οι σχέσεις με την Τουρκία.

Η Άγκυρα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποστηρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση που πολεμά εναντίον άλλου συμμάχου.Την ίδια ακριβώς περίοδο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι ο ποταμός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόλυνσης, αφού επί 3 μήνες η Τουρκία άρχισε να κατακρατά το νερό του, γεγονός που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφική πτώση της στάθμης των υδάτων του ποταμού.

Ο Αλ-Νάσα, κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση της διεθνώς συμφωνηθείσας ποσότητας νερού μεταξύ αυτής και της Συρίας, καθώς μείωσε την άντληση νερού από 500 m3 / s σε 200 m3 / s, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της στάθμης του νερού στον ποταμό.

Σε ανάλογο επίπεδο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην επαρχία Hasaka της Συρίας έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς από την αυγή της Πέμπτης, ως αποτέλεσμα της αναστολής των εργασιών για τους στροβίλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα φράγματα Tishreen στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και του Ευφράτη στην ύπαιθρο της Ράκκα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εάν η Τουρκία επιτύχει τον εκδιωγμό του πληθυσμού από την πόλη Hasakah, λόγω αφόρητων συνθηκών διαβίωσης λόγου χάρη, τότε εκτιμά ότι θα μπορούσε να καταλάβει την εν λόγω πόλη, πετυχαίνοντας να διαχωρίσει τους Κούρδους που διαβιούν ανατολικά του Ευφράτη, σε δύο περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτούς που θα βρίσκονται μεταξύ Ευφράτη ποταμού και δυτικά της πόλης της Hasakah και σε εκείνους που θα διαβιούν ανατολικά της υπόψη πόλης μέχρι τα σύνορα Συρίας- Ιράκ.

Η Τουρκία ενωμεταξύ συνεχίζει να απολαμβάνει τα κέρδη από το λαθραίο πετρέλαιο που έλαβε από τις φιλοτουρκικές ομάδες που δρουν για λογαριασμό της. Γενικά τα σχέδια της σε Συρία και Ιράκ αφορούν μελλοντική προσάρτηση ολόκληρων περιοχών στα πρότυπα των Κατεχομένων στην Κύπρο, και αυτό η δύση εκτιμάται ότι δεν θα το επιτρέψει επουδενί.