Προφυλακίστηκε ο Λαγός στις Βρυξέλλες

Προσωρινά κρατούμενο έκρινε το προανακριτικό τμήμα της εισαγγελίας των Βρυξελλών τον Γιάννη Λαγό, που έχει καταδικαστεί ως μέλος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η απόφαση να παραμείνει υπό κράτηση έως ότου κριθούν τα ένδικα μέσα τα οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ο Λαγός ανακοινώθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, σήμερα Μ. Τετάρτη, μία μέρα μετά τη σύλληψή του.

Η άσκηση ένδικων μέσων από τον Λαγό θεωρείται δεδομένη από τη στιγμή μάλιστα που δεν δέχθηκε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ο Γιάννης Λαγός, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου που είναι από χθες στα χέρια των Βελγικών αρχών, δεν είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί στις Ελληνικές φυλακές μετά την ποινή της κάθειρξης των 13 ετών και 8 μηνών που του έχει επιβληθεί, χωρίς δικαίωμα αναστολή, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Από το Βέλγιο θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο που του παρέχει η Βελγική ποινική νομοθεσία, σε μία προσπάθεια είτε να αναστείλει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος, είτε να καθυστερήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Πριν την χθεσινή σύλληψή του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του, ενόψει της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, είχε συνεχή επικοινωνία και είχε κινητοποιήσει τις αρχές του Βέλγιο, της Δανίας και της Νορβηγίας προκειμένου να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διαφυγής του Γιάννη Λαγού, ενώ βρισκόταν υπό διακριτική παρακολούθηση από τις αρμόδιες Βελγικές αρχές.

Μάλιστα, έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι είναι σε συνεχή 24ώρη εγρήγορση, όταν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις Βελγικές αρχές για την μεταγωγή του στη χώρα μας να φύγουν με το πρώτο αεροπλάνο.

Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Πλιώτας είχε stand by στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τους καθ΄ ύλην αρμόδιους εισαγγελείς, έτσι ώστε, μόλις γινόταν η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγούμ να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, προκειμένου να αποκλείσουν κάθε αρνητική εκδοχή, όπως είναι η διαφυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μάλιστα, όπως, έλεγαν χαρακτηριστικά εισαγγελείς Εφετών, «ο Πλιώτας ήταν πάνω από το κεφάλι τους και ας μην ήταν στο Εφετείο, τους είχε στριμώξει για να μην γίνει καμιά στραβή και ρεζιλευτεί η Εισαγγελία».

Τώρα, ο Γιάννης Λάγος, δεν προτίθεται να αφεθεί στην τύχη του. Αναμένεται να ασκήσει ενώπιον των δικαστικών Βελγικών αρχών ένσταση και αίτηση ακύρωσης κατά του εντάλματος σύλληψής του.

Σε πρώτο στάδιο, μετά την υποβολή της αίτησή του, η Βελγική Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να εκδικαστεί επί της ουσίας η προσφυγή του κατά του εντάλματος σύλληψης.

Χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα δικαστεί η κυρία αίτησή του και χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι δεν αποκλείεται να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (και υπό την διακριτική παρακολούθηση της Βελγικής αστυνομίας) μέχρι την ημέρα έκδοσης απόφασης επί της αίτησής του.

Όπως εκτιμάται θα επικαλεστεί ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισαν για την υπόθεσή του, πριν αυτή εισαχθεί στην Ευρωβουλή, δεν τον κάλεσαν να παρέχει εξηγήσεις και να αντικρούσει το αίτημα.

Ακόμη, αναμένεται να επικαλεστεί ότι αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας τους, χωρίς ακόμα να έχουν καθαρογραφεί τα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής και χωρίς να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε και ότι τα αρμόδια όργανα αρκέστηκαν στο «δια ταύτα» (απόσπασμα) της εφετειακής απόφασης.

Δεν αποκλείεται πάντως, ο Γιάννης Λαγός, να υποβάλλει ακόμα και αίτημα ασυλίας στο Βέλγιο κάτι για το οποίο και πάλι θα αποφασίσουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές του Βελγίου.

Τώρα, σε περίπτωση που τελικά ξεπεραστούν με απόρριψη όλες οι δικονομικές ενστάσεις που θα υποβάλλει, θα έρθει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών εκτέλεσης των ποινών και εν συνεχεία θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Ακόμη, και όταν έρθει στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να ασκήσει νέες δικονομικές ενστάσεις, αλλά ωστόσο θα παραμένει κρατούμενος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Βρυξελλών:

Σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές κατά του Ι.Λ. και την έκδοσή του από τις βελγικές δικαστικές αρχές, η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να επιβεβαιώσει τα ακόλουθα:

Στις 27 Απριλίου 2021, ο Ι.Λ. συνελήφθη στις Βρυξέλλες βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε σε εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020.

Όπως προβλέπεται στη διαδικασία, η Εισαγγελία των Βρυξελλών ζήτησε στη συνέχεια από ανακριτή να προχωρήσει στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Το εν λόγω άτομο ανακρίθηκε το πρωί της 28ης Απριλίου από ανακριτή του ολλανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο Ι.Λ. δεν συμφώνησε στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Ο ανακριτής αποφάσισε την προφυλάκισή του.

Το προανακριτικό τμήμα των Βρυξελλών θα λάβει απόφαση σχετικά με την εκτέλεση αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός 15 ημερών. Η ημερομηνία της ακρόασης του προανακριτικού τμήματος δεν είναι ακόμη γνωστή- οι πληροφορίες αυτές θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή συνελήφθη χθες στη βελγική πρωτεύουσα, σχεδόν επτά μήνες μετά την ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο Γιάννης Λαγός συννηθίζει να ροκανίζει όσο μπορεί τον χρόνο προκειμένου να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

Αξιοποίησε τον χρόνο ανάμεσα στην απόφαση του δικαστηρίου και την ανακοίνωση των ποινών προκειμένου να φύγει στις Βρυξέλλες, όπου και προσπαθεί αυτήν τη στιγμή μετά από την πολύμηνη γραφειοκρατική διαδικασία άρσης της ασυλίας του, να καθυστερήει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Όλους αυτούς τους μήνες ωστόσο υποσχέθηκε πολλές φορές ότι θα παραδοθεί, χωρίς ωστόσο να κρατήσει ούτε μία φορό τον «λόγο» του.

Τα μπρος πίσω του πρωτοπαλίκορου της Χρυσής Αυγής σχολιάζει και ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αρχικά, ο Λαγός δήλωνε ότι, αν ξεκινήσει η δίκη, θα είναι παρών κάθε μέρα και θα ξετινάξει το κατηγορητήριο. Εκτός από δύο μέρες, στη δίκη δεν ήρθε.

Μετά, ο Λαγός δήλωνε ότι, αν καταδικαστεί, θα προσέλθει αυτοβούλως να εκτίσει την ποινή του. Αφού καταδικάστηκε και πριν ανακοινωθεί η ποινή, πήγε στις Βρυξέλλες.

Παραπέρα, ο Λαγός δήλωνε ότι, αν αρθεί η ασυλία του, θα επιστρέψει αυτοβούλως στην Αθήνα και δεν θα φέρει αντιρρήσεις στην έκδοσή του. Πριν λίγο, ο Λαγός δήλωσε ότι «δεν συναινεί στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές».

Ξαναρώτα τώρα:

Γιατί δεν μείνανε στις χώρες τους να πολεμήσουνε;