Ρωσία: Σε διαθεσιμότητα για άμεση χρήση το νέο εμβόλιο «Sputnik Light»


Η Ρωσία σχεδιάζει κλινική δοκιμή μιας «ελαφρύτερης» εκδοχής του εμβολίου Sputnik κατά του κοροναϊού που θα περιλαμβάνει μια μόνο δόση και θα μπορούσε να δώσει γρήγορα αποτελέσματα σε χώρες με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

Το Sputnik-Light θα δοκιμαστεί σε 150 εθελοντές στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, δείχνει κυβερνητικό έγγραφο για τις κλινικές δοκιμές που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με την αρχική εκδοχή του Sputnik V που χορηγείται σε δύο δόσεις.

Το εμβόλιο των δύο δόσεων θα παραμείνει η κυρίαρχη βερσιόν που χρησιμοποιείται στη Ρωσία, δήλωσε ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο διαχειρίζεται την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά του εξωτερικού και θα καλύψει το κόστος της κλινικής μελέτης.

«Το Sputnik-Light μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή λύση για χώρες όπου παρατηρείται κορύφωση των λοιμώξεων» είπε ο Ντιμιτρίεφ.

Μια άλλη λύση που εφαρμόζουν η Βρετανία και η Δανία για τη μεγιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η καθυστέρηση της απαιτούμενης δεύτερης δόσης.

Το εμβόλιο Sputnik χρησιμοποιεί διαφορετικούς αδενοϊούς στις δύο δόσεις. Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ιός της δεύτερης δόσης είναι δυσκολότερο να παρασκευαστεί.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία απέστειλε 300.000 φιαλίδια του Sputnik V στην Αργεντινή, στην πρώτη μεγάλη αποστολή εμβολίων στο εξωτερικό.

Η αποστολή περιείχε μόνο την πρώτη δόση, μετέδωσε το Reuters.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η μία δόση θα παρέχει μικρότερη προστασία, της τάξης του 85%, σε σχέση με τις δύο δόσεις που αποτρέπουν το 91% των συμπτωματικών λοιμώξεων..

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, έχει δηλώσει ότι η ανοσία μετά την πρώτη δόση του Sputnik V υπολογίζεται ότι διαρκεί περίπου 3-4 μήνες.