Τα σενάρια για την παράταση του lockdown

Τα κρούσματα κινούνται στα επίπεδα των 3.000 ημερησίως, συμπολίτες μας πεθαίνουν κατά δεκάδες και οι διασωληνωμένοι και οι σοβαρά ασθενούντες έχουν γεμίσει τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Με αυτά τα στοιχεία, κι εφόσον τις επόμενες 10 ημέρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000, πολύ δύσκολα θα αρθεί το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.

Χθες, το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε.

Επομένως, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα θα αρθούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ενδεχομένως σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία και ίσως πριν από τις γιορτές να υπάρξει άνοιγμα του εμπορίου, με πολύ προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη φορά.  

Σχέδιο σταδιακού ανοίγματος 

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημειώνουν μέλη της επιτροπής στα «ΝΕΑ» καθίσταται σαφές ότι η έξοδος από την καραντίνα πρέπει να γίνει αφενός σε «ήρεμα» νερά και αφετέρου με στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνοςνα… υποτροπιάσει άμεσα ο «μεγάλος ασθενής» – δηλαδή το υγειονομικό σύστημα υγείας.

Συνεπακόλουθα και παρότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας των μέτρων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση της εθνικής καραντίνας για μία συν μία εβδομάδα – ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις – ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για μία «βελούδινη» μετάβαση.

Οπως εντούτοις περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η εξίσωση στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτη. «Θα πρέπει πρωτίστως να δούμε αν το lockdown αποδίδει τις επόμενες ημέρες στην πόλη, όπου τα πράγματα είναι βαριά και άσχημα». 

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται απαισιόδοξος «δεδομένου ότι τα μέτρα έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα, εντούτοις ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί σημάδια σταθεροποίησης. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν οι περιορισμοί στο επίπεδο της περασμένη άνοιξης – δηλαδή, να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τα αεροδρόμια αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες με την αύξηση της τηλεργασίας».

Οι αριθμοί που χαρακτηρίζουν την πρώτη και τη δεύτερη καραντίνα μπορεί να μετρούν τις επιπτώσεις του ίδιου ιού, όμως η εικόνα που παρουσιάζει το πρώτο και το δεύτερο κύμα απέχει τόσο σε ύψος όσο και πλάτος. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι πριν από το καλοκαίρι και ενόσω ίσχυε η εθνική καραντίνα, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων καταγράφτηκε την 9η Απριλίου, με εννέα ανθρώπους να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Πλέον, οι ασθενείς που αφήνουν την τελευταία τους πνοή αγγίζουν τους 50 με αυξητικές τάσεις. Ο αριθμός δε των διασωληνωμένων έχει τριπλασιαστεί συγκριτικά με την άνοιξη: στις 5 Απριλίου άγγιξαν τους 93, όμως εκείνο το αρνητικό ρεκόρ σήμερα αποτελεί τον επιθυμητό στόχο. 

«Οσα κρεβάτια στρώνονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid γεμίζουν μέσα στην ίδια ημέρα. Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, εξαντλώντας τα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι δε, που νοσηλεύονται σε εντατικές διανύουν την 4η και 5η δεκαετία της ζωής τους, συνεπώς εκτιμώ ότι συζητήσεις για επιστροφή στην όποια κανονικότητα τα Χριστούγεννα δεν έχουν θέση τουλάχιστον για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται 

Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά για (τουλάχιστον) 15 μέρες προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα. Και γενικότερα, μετά και από την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να περιοριστεί με κάθε τρόπο η κινητικότητα και ν’ αποτραπεί έτσι η διασπορά του ιού, δεδομένου πως πρακτικά δεν μένουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Ουσιαστικά αυτά που εξετάζονται αφορούν σε τεχνικές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 50% στο 70% για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο χρονικός περιορισμός στα SMS (π.χ. να ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) ή ακόμη και ο περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας είτε τις καθημερινές είτε τα Σαββατοκύριακα.