Εκλογές ΗΠΑ: Οι ρεπουμπλικάνοι "κρεμάνε" τον Τραμπ - Πιέσεις να αποδεχθεί την ήττα

"Να εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο" απαντά ο Τραμπ
Εδώ και κάποιες ημέρες, στελέχη των Ρεπουμπλικάνων αποστασιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε «νοθεία» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

"Φωνές" από το περιβάλλον του απερχόμενου προέδρου, προσπαθούν να τον νουθετήσουν να αποδχθεί την εκλογική ήττα του.

Το ίδιο φαίνεται να κάνει και η Μελάνια Τραμπ, η οποία ένωσε τη φωνή της με όσους από το περιβάλλον του Προέδρου Τραμπ τον συμβουλεύουν πως ήρθε η ώρα να αποδεχτεί την απώλεια των αμερικανικών εκλογών και να το πει δημόσια, σύμφωνα με το CNN.

Αν και δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις εκλογές, η Μελάνια Τραμπ φέρεται να εξέφρασε την άποψή της στον Ντόναλντ Τραμπ. «Το έχει ξανακάνει, όπως το κάνει συχνά», δήλωσε πηγή του CNN.

Νωρίτερα και ο Τζάρεντ Κούσνερ, στενός σύμβουλος και γαμπρός του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον προσέγγισε προκειμένου να του προτείνει να αναγνωρίσει την ήττα του από τον αντίπαλό του στις αμερικανικές εκλογές, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα και πάλι με το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος. Το CNN δεν ανέφερε ποια ήταν η αντίδραση του Τραμπ σε αυτήν την πρόταση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, προηγουμένως, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο Τραμπ θα είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, στις εκλογές, εφόσον το επιτελείο του εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.
Η Μελάνια Τραμπ πήρε θέση – Τι έγραψε στο twitter

Την πρώτη της δημόσια δήλωση έκανε η Μελάνια Τραμπ μέσω του λογαριασμού της στο Twitter για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Στη λιτή ανάρτησή της αναφέρει:

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει δίκαιες εκλογές. Κάθε νόμιμη ψήφος – όχι παράνομη- πρέπει να μετράται. Πρέπει να προστατέψουμε την δημοκρατία μας με πλήρη διαφάνεια».
Τζορτζ Μπους: Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα των εκλογών

Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Μπους.

Ο Τζορτζ Μπους αναφέρει στη δήλωσή του ότι συνομίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο και τον ευχαρίστησε «για το πατριωτικό του μήνυμα χθες το βράδυ. Επίσης επικοινώνησα με την Κάμαλα Χάρις για να τη συγχαρώ για την ιστορική της εκλογή στην αντιπροεδρία» αναφέρει σε δήλωσή του.

«Παρότι έχουμε πολιτικές διαφορές, γνωρίζω ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας καλός άνθρωπος που έχει κερδίσει την ευκαιρία να ηγηθεί και να ενώσει τη χώρα μας» και εξέφρασε τις ευχές του για τη θητεία αλλά και την βούλησή του να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του για τη σκληρή μάχη που έδωσαν κατά την προεκλογική εκστρατεία και σημείωσε ότι οι φωνές των ψηφοφόρων του θα συνεχίσουν να ακούγονται «μέσω των εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης».

Πάντως, ο Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δικαίωμα να ζητήσει επανακαταμέτρηση και να προσφύγει δικαστικά, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανικός λαός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες και ακέραιες.
Πόσο πιθανό είναι να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα

“Το απλό γεγονός είναι ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικυρωθεί ως νικητής σε καμία πολιτεία, πόσο δε μάλλον στις πολύ αμφίρροπες πολιτείες όπου θα γίνει υποχρεωτική ανακαταμέτρηση ή στις πολιτείες όπου η εκστρατεία μας έχει υποβάλει βάσιμες και νόμιμες νομικές προσφυγές από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί ο τελικός νικητής”, τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

Οι σύμμαχοι και οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν παραδεχθεί ότι οι πιθανότητες που έχει να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι μικρές. Ενώ προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη παραδοχή της ήττας του απερχόμενου προέδρου, έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι νομικές προσφυγές.