Κοροναϊός : «Πάρτι συνωστισμού» σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο – Αδιαφορία για τα μέτρα παρά το ρεκόρ κρουσμάτων

Ανησυχία προκαλούν οι νέες εικόνες συνωστισμού σε πόλεις της Ελλάδας την ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται συνεχώς.

Κι ενώ την Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, φαίνεται πως μερικοί όχι μόνο δεν προσπαθούν να αντιστρέψουν αυτή την εικόνα, τηρώντας τα μέτρα, αλλά φέρονται εντελώς ανεύθυνα.

Οι εικόνες από τον συνωστισμό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο και όχι μόνο πραγματικά είναι αποκαρδιωτικές.

Κι ενώ και το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν διάφορα βίντεο με άτομα να επιμένουν να μην συμμορφώνονται έστω και στο ελάχιστο στις υποδείξεις των ειδικών, η κατάσταση το τελευταίο διήμερο έφτασε στο απροχώρητο.

Τα παρακάτω βίντεο το αποδεικνύουν περίτρανα!

Πάρτι με 1.500 άτομα στο ΑΠΘ

Προβληματισμό προκαλούν εικόνες από το χθεσινό πάρτι σε προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως θα δείτε στα βίντεο που δημοσιεύει σήμερα το Thesstoday.gr στο πάρτι συμμετείχαν εκατοντάδες νεαροί, οι οποίοι δεν τήρησαν κανένα μέτρο προφύλαξης και προστασίας από το νέο κύμα του κοροναϊού το οποίο αρχίζει να γίνεται και πάλι αισθητό στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεαροί διασκέδασαν ο ένας δίπλα στον άλλον από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία στο πλαίσιο των αυξανόμενων ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού προχώρησε πρόσφατα στην αναστολή λειτουργίας λόγω υπεράριθμων πελατών σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και πρόστιμο και τριήμερο λουκέτο σε δεύτερο κατάστημα που λειτούργησε μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Συνωστισμός και στην Αριστοτέλους

Συνωστισμός επικράτησε και στην πλατεία Αριστοτέλους με δεκάδες νέους να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς να κρατούν της αποστάσεις για να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο από νεαρούς, σύμφωνα με το Thestival.

Ταυτόχρονα, μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα νούμερα του ιού στην Ελλάδα, καθώς το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 482 νέα κρούσματα με τα 78 να είναι στη Θεσσαλονίκη-, με τις χθεσινές εικόνες από το πάρτι στο ΑΠΘ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Χωρίς τέλος ο συνωστισμός στην Πάτρα

Παράλληλα, στην Πάτρα, εκατοντάδες νέοι συνέρευσαν για ακόμη ένα βράδυ μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, στις σκάλες της οδού Πατρέως και στην πλατεία Γεωργίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης.

Σημειώνεται ότι χθες βράδυ συνελήφθη ιδιοκτήτης καφέ στην Πάτρα μετά από καταγγελίες στην αστυνομία για συνωστισμό και παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού.
Η Αττική φλέγεται και χιλιάδες κάνουν πάρτι χωρίς μέτρα ασφαλείας

Εικόνες ντροπής και οργής κατέγραψε χθες το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η κάμερα του in.gr.

Σε μια Ελλάδα που κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων, με πάνω από 500 για πρώτη φορά. Σε μια χώρα που ξεκίνησε ήδη τα τοπικά lockdown, με αρχή την Κοζάνη κι έπονται και τα Γιάννενα.

Και σε μια Αττική που καθημερινά καταγράφει δεκάδες κρούσματα ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι πανελλαδικά μπορεί να υπάρχουν πάνω από 20.000 ενεργά κρούσματα, κάποιοι είναι αμετανόητοι.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:39


Είναι 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου και η κάμερα καταγράφει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κόσμου να συνωστίζεται σε μια πλατεία. Βρισκόμαστε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην οδό Ασκληπιού, στο κέντρο της Αθήνας.

Τα καταστήματα έχουν κλείσει και όλος αυτός ο κόσμος κάνει… κορώνα – πάρτι αδιαφορώντας για τους κανόνες και τις αυστηρές συστάσεις των ειδικών. Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, με ποτά στα χέρια και μουσική κάθονται ώρες στην περιοχή. Και δεν είναι η μοναδική. Σε όλη την Αθήνα, κι όχι μόνο, υπάρχουν τέτοια πάρτι καθημερινά.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:16

Χορεύουν ο ένας πάνω στον άλλο σε μαγαζί της Κορίνθου

Μετά τα όσα έγιναν χθες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν και σε μαγαζί στην Κόρινθο να επικρατεί συνωστισμός.

Αν και από το βίντεο φαίνεται πως στο μαγαζί υπάρχει μικρότερη πληρότητα, οι αποστάσεις δεν φαίνεται να τηρούνται όπως θα έπρεπε, καθώς με τόσο κόσμο όρθιο, να χορεύει, η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων δεν είναι εύκολη.

Στην Κοζάνη τον…χαβά του

Στην Κοζάνη από την άλλη μπορεί να μην κάνουν πάρτι, αλλά προκαλούν όσον αφορά τον συνωστισμό στις εκκλησίες.

Συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής ένας ιερέας δήλωσε στο ΣΚΑΪ πως δεν υπάρχει όριο ατόμων στις εκκλησίες, ενώ το «τελειωτικό» χτύπημα ήρθε από τον Μητροπολίτη.

Ειδικότερα ο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο είπε απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κοζάνης:

«Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, είναι χώρες με ίδιο πληθυσμό με εμάς. Εκεί, είναι χιλιάδες οι νεκροί. Εκατοντάδες οι προσβεβλημένοι από την πανδημία. Κι εδώ (στην Ελλάδα), ακόμη, με τη χάρη του Θεού, γιατί κάποιοι άνθρωποι υψώνουν χείρας ικέτιδας… Γιατί επιμένουν σε εκκλησία έστω και με κλειστές πόρτες, έρχεται και δέεται στο Θεό, να σκεπάζει τη χώρα μας… »

Μάλιστα, ο μητροπολίτης, κάλεσε τους πιστούς να φέρουν και τα παιδιά τους να κοινωνήσουν “από την ίδια λαβίδα”.

«Να ‘ρθείτε τώρα, να φέρετε τα παιδάκια σας κι εσείς κάποιοι, να κοινωνήσουν και να κοινωνήσετε. Από την ίδια λαβίδα. Γιατί το πιστεύετε ότι εκεί είναι το σώμα και το αίμα του Κυρίου!.. Όποιοι αμφισβητούν το σώμα και αίμα του Κυρίου, το βλασφημούν! Όποιοι και όποιες αμφιβάλλουν ότι είναι σώμα και αίμα Χριστού, να μην έρχονται, να μην πλησιάζουν» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης.

Ακούστε τα όλα, στο παρακάτω βίντεο, μετά το χρόνο 2:29:00:


Πάρτι με αρνητικά ρεκόρ και περιοχές που φλερτάρουν με lockdown

Και μπορεί κάποιοι να μην παίρνουν καθόλου στα σοβαρά τον κοροναϊό ωστόσο οι αριθμοί που δείχνουν τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη διασπορά του στην χώρα μας είναι αμείλικτοι.

Ο διψήφιος αριθμός θανάτων, το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνώσεων αλλά και τα ποιοτικά επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο φονικός ιός «χτυπάει» και τους νέους, έχουν θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα κατέχοντας ξανά την πρωτιά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, αυτό όμως που σοκάρει είναι ο μεγάλος αριθμός μολύνσεων που καταγράφηκε το Σάββατο, καθώς πανελλαδικά είχαμε 482 νέα κρούσματα. Νέα μεγάλη αύξηση κατέγραψε και η Θεσσαλονίκη, ενώ Κοζάνη και Ιωάννινα, φαίνεται πως βαδίζουν στο ίδιο επικίνδυνο μονοπάτι.

Ανησυχία προκαλεί εξάλλου και η νέα εστία κοροναϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα, όπου τα κρουσματα του κοροναϊού έφτασαν τα 14.

Μπορεί όλοι να απεύχονται ένα lockdown στην Αττική, ωστόσο η αυξητική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες φέρνει όλο και πιο κοντά το εφιαλτικό 
σενάριο.

 


H Αττική, καταγράφει σταθερά πάνω από 200 κρούσματα ημερησίως και χθες κατέγραψε 207 από τα 482 συνολικά νέα κρούσματα στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η η Θεσσαλονίκη όπου τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 78 νέα κρούσματα του κοροναϊού.

Το προηγούμενο 48ωρο, ήταν 63 και 56, αντίστοιχα, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη κατέγραφε μόλις 6 νέα κρούσματα.

Ο συνωστισμός που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα σε ανοιχτά θέατρα, σε μπαρ και καφέ στο κέντρο της πόλης, είναι για τους ειδικούς οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων.
Το αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά

Από την Κοζάνη που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown και τα Ιωάννινα, που οδεύουν εκεί με γοργούς ρυθμούς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε σαφές μήνυμα πως «από εμάς εξαρτάται το αν θα φτάσουμε σε lockdown».

Σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά : «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, δεν χρειάζονται πολλά λόγια – πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα σε όλη την περιοχή και σε όλη την Ελλάδα ότι τις επόμενες μέρες απαιτείται να εφαρμόσουμε με μεγάλη πειθαρχία, με ευλάβεια τα μέτρα που οι επιδημιολόγοι έχουν προτείνει. Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Όλα όσα πρέπει να γίνουν, προχωρούν και υπήρξε συγκεκριμένη συνεννόηση και προγραμματισμός, εξού και η παρουσία μου εδώ. Είναι ένα στοίχημα που και στην πρώτη φάση το κέρδισε η δυτική Μακεδονία και θα το κερδίσει και τώρα. Είμαστε συντεταγμένοι, είμαστε οργανωμένοι, είμαστε σε άμεση συνεργασία. Υπάρχουν μικρές αγωνίες, υπάρχουν ανησυχίες. Καταλαβαίνω και την ένταση που υπάρχει και τον εκνευρισμό και την κόπωση, αλλά οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες και θέλω να πιστεύω ότι αμέσως μετά τις 14 μέρες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να επιστρέψουμε τουλάχιστον στο επίπεδο τρία 3 (Αυξημένης Επιτήρησης)».