Το ελληνο-αρμενικό λόμπυ των ΗΠΑ "καίει" την Άγκυρα: Ψήφισμα Κογκρέσου θα καταδικάζει Αζέρους & Τούρκους

“Φωτιά” έχει πάρει το αρμενικό και ελληνικό λόμπυ στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ. Πιέζει προς πάσα κατεύθυνση τους αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με αρμενικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Κογκρέσο στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει διμερές ψήφισμα που θα «καταδικάζει την συντονισμένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θα καταγγέλλει την τουρκική παρέμβαση”.

Ο Jackie Speier, ανώτερο μέλος της Μόνιμης Επιλεκτικής Επιτροπής του Κογκρέσου, σχεδιάζει να εισαγάγει το εν λόγω ψήφισμα ρίχνοντας ένα ηχηρό "ράπισμα" σε Μπακού και Άγκυρα, καταγγέλλοντας παράλληλα τις ωμότητες αυτού του πολέμου.

Μαζί με τον Γερουσιαστή Rep. Speier θα συμετάσχουν οι Rep. Adam Schiff (D-CA), Frank Pallone, Jr. (D-NJ), Gus Bilirakis (R-FL), Brad Sherman (D-CA) και Anna Eshoo (D-CA) .

Το ψήφισμα, για το οποίο ο Γερουσιαστής Speier αναφέρει εν μέρει: «Ότι, αυτή η επίθεση ακολουθεί τις ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες ρητορικής και αποσταθεροποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, έναντι του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένου του αζέρικου Υπουργείου Άμυνας το οποίο τον Ιούλιο 2020 απείλησε για βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Metsamor της Αρμενίας· και «ότι, σύμφωνα με πολλές αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post, Reuters και The Guardian, τις εβδομάδες πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία στρατολόγησε μισθοφόρους από τη Συρία και από τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 διευκόλυνε την ανάπτυξή τους στο Αζερμπαϊτζάν».

"Επικροτούμε την ταχεία δράση του Γερουσιαστή Speier για την προώθηση αυτού του ψηφίσματος που καταδικάζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού λαού και καταγγέλλει επίσης τον ρόλο της Τουρκίας", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής, Bryan Ardouny.

«Η στόχευση και ο βομβαρδισμός αμάχων είναι εξωφρενικός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία στρατολόγησε μισθοφόρους από τη Συρία και παρείχε αεροσκάφη F-16 στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό το ψήφισμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθρικές ενέργειές τους», συνέχισε ο Ardouny. «Προτρέπουμε την ψήφιση του χωρίς καθυστέρηση», κατέληξε ο ίδιος.


Το ψήφισμα ανέφερε επίσης: «ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην περιοχή, ενώ υπάρχει ισχυρισμός ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 τουρκικό αεροσκάφος του ιδίου τύπου κατέρριψε ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στον Αρμενικό εναέριο χώρο, σκοτώνοντας τον πιλότο», για αυτό ζητείται η «άμεση επιστροφή στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν και προστασία όλων των δικαιωμάτων καθώς και την μη εμπλοκή άλλων χωρών», και περαιτέρω «επιβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, για την εξασφάλιση συμφωνίας».

Αν περάσει το ψήφισμα ούτε "ψύλλος στον κόρφο" των Τούρκων που έχουν καταφέρει να μπουν στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας σε όλο τον κόσμο, είτε το πιστεύουν μερικοί είτε όχι.