Κοροναϊός : Εκτάκτως σε Κοζάνη και Γιάννενα μεταβαίνει ο Νίκος Χαρδιαλιάς

Με την Κοζάνη να αποτελεί την πρώτη περιοχή που μπήκε σε κόκκινο συναγερμό και από σήμερα, Παρασκευή, εφαρμόζεται στην πόλη τοπικό lockdown με αυστηρά μέτρα και τα Γιάννενα να εμφανίζουν άκρως ανησυχητικά σημάδια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί αύριο, Σάββατο την Κοζάνη για συσκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί και στα Γιάννενα.


Ειδικά για τα Γιάννενα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων», με πολλούς να προεξοφλούν ότι η πόλη θα είναι η δεύτερη, μετά την Κοζάνη, όπου θα εφαρμοστεί τοπικό lockdown.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υφυπουργός σημείωσε πως τα Γιάννενα είναι στο μεταίχμιο μεταξύ του επιπέδου 3 και 4 στον χάρτη υγειονομικής προστασίας, δηλαδή λίγο πριν το τοπικό lockdown.

Η περίπτωση της Κοζάνης κρούει κώδωνα κινδύνου

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η περίπτωση της Κοζάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη χώρα.

«Οτιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτη εγρήγορση θα είναι εγκληματικό» σημείωσε.


Εξαιρετικά εύθραυστη η κατάσταση

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμη και επικίνδυνη» φάση της πανδημίας του κοροναϊού και υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες αυτοπροστασίας.

Έκανε εκτενή αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «ναι μεν δείχνει μία σταθερότητα είναι όμως εξαιρετικά εύθραυστη».

Στο πορτοκαλί 22 περιοχές

Η Κοζάνη αποτελεί μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Τα μέτρα που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.