'Τραβάει το χαλί'' κάτω από τα πόδια της Τουρκίας η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ

Ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι να επιτρέπεται στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται στο ευλογημένο τζαμί al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ
Ο Αμπντ αλ-Αζίζ μπιν Ραζέν, εξέχων Σαουδάραβας ακαδημαϊκός και ερευνητής, υπερασπίστηκε τη συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το Σάββατο, λέγοντας ότι «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας και του Ιράν» και μετέτρεψε τους Παλαιστινίους στους «μεγαλύτερους νικητές».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας,al-Khaleeg, ο Razen έγραψε ότι η συμφωνία δεν ήταν «λευκή επιταγή, αλλά στόχος ήταν να προστατευθούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού που έχουν εγκαταλειφθεί από τη Χαμάς και έχουν εγκαταλειφθεί στα χέρια του Ιράν»..

«Τα ΗΑΕ είναι κυρίαρχα και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό, τι υπαγορεύουν τα συμφέροντα πολιτικής και ασφάλειας,» υποστήριξε ο Razen. «Ξεκίνησε αυτή τη συμφωνία μετά από 72 χρόνια αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης για την προστασία των ισλαμικών ιερών. Ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι να επιτρέπεται στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται στο ευλογημένο τζαμί al-Aqsa». Για το οποίο μετά τα πρόσφατα γεγονότα με την Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν υποσχόταν την απελευθέρωση του...Τώρα όμως η κατάσταση ανατρέπεται...

Ο Σαουδάραβας ακαδημαϊκός σημείωσε ότι η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ δεν ήταν η πρώτη του είδους της. Πριν από αρκετές συμφωνίες, όπως η συμφωνία του Camp David, η Διάσκεψη για την Ειρήνη της Μαδρίτης (1991), οι Συμφωνίες του Όσλο (1993) μεταξύ της PLO και του Ισραήλ που οδήγησαν στην ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως επίσης και η συμφωνία του Wadi Araba μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας (1994) », επεσήμανε ο Razen.

Τα ΗΑΕ, πρόσθεσε, «προσπαθούν να θέσουν τέρμα στην εποχή της καταγγελίας και της καταδίκης κάνοντας αυτό το βήμα για να υπηρετήσουν τον ανυπεράσπιστο παλαιστινιακό λαό. Έριξε την μπάλα στο γήπεδο των Παλαιστινίων»

Σε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας, ο πολιτικός αναλυτής και ερευνητής του Εμιράτου, Salem al-Ketbi, υπερασπίστηκε επίσης τη συμφωνία με το Ισραήλ, λέγοντας ότι τα ΗΑΕ ενεργούν προς το συμφέρον των Παλαιστινίων και όλων των λαών της περιοχής. «Τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν τον ρόλο και την αίσθηση της εθνικής ευθύνης για να εξαλείψουν την πιθανότητα κλιμάκωσης της βίας σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του Ισραήλ για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών», έγραψε ο al-Ketbi. «Η συμφωνία προσφέρει στον παλαιστινιακό λαό και στους ηγέτες τους μια ευκαιρία διάσωσης που διατηρεί όλα τα δικαιώματά τους, αναβιώνει τις ευκαιρίες για πολιτική διευθέτηση και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο πολιτικός αναλυτής πρόσθεσε ότι τα ΗΑΕ, τα οποία πάντα υποστήριζαν τους Παλαιστινίους και την «δίκαιη αξίωσή» τους, θα συνεχίσουν να το πράττουν στο μέλλον. «Η καθιέρωση άμεσων σχέσεων με το Ισραήλ θα επιτρέψει στα ΗΑΕ να διαδραματίσουν αποτελεσματικό και σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, σε συνεργασία με τις αραβικές χώρες, και να ενθαρρύνουν τα παλαιστινιακά και ισραηλινά κόμματα να ξεκινήσουν σοβαρό διάλογο για την αναζήτηση διευθέτησης», κατέληξε ο al-Ketbi.