Μπορεί να «επιβιώσει» ο ιός στα ρούχα; Για πόσο χρόνο;

Ο κοροναϊός είναι πλέον στην καθημερινότητά μας, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην υγιεινή μας.

Έχει τεκμηριωθεί η μετάδοσή του από μολυσμένες επιφάνειες. Είναι όμως πιο πιθανή η μετάδοσή του από σκληρές επιφάνειες παρά από μαλακές όπως το ύφασμα.
Κάτι τέτοιο αφορά φυσικά και το πλύσιμο των ρούχων καθώς σταγονίδια που μπορεί να περιέχουν τον ιό, ίσως μας προκαλέσουν πρόβλημα, τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας.
Ο CEO της εταιρείας, Laundryheap, Deyan Dimitrov, μοιράστηκε τα μυστικά που πρέπει να ξέρουμε όλοι για το πλύσιμο των ρούχων, έτσι ώστε ο ιός να «σκοτωθεί» στο πλυντήριο.
  1. Για αρχή θα πρέπει να ξεχάσουμε την πλύση των ρούχων στους 30 βαθμούς, όπως κάνουμε συνήθως
  2. Θα πρέπει να πλένουμε τα ρούχα στους 60 βαθμούς, καθώς κανείς ιός δεν επιβιώνει.
  3. Σημαντικό είναι επίσης τα ρούχα να στεγνώνουν πλήρως στον ήλιο και τον καθαρό αέρα.
  4. Φυσικά πολύ σημαντικό είναι και το σιδέρωμα, καθώς πολλά πλυντήρια έχουν την δυνατότητα να βγάζουν ατσαλάκωτα τα ρούχα. 
  5. Η θερμοκρασία, ωστόσο, του σίδερου θα σκοτώσει και τα τελευταία μικρόβια.
Βέβαια πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει είναι ακόμα υπό διερεύνηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι μπορεί να είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να φροντίσουμε και την υγιεινή των ρούχων μας. Αν υπάρχει στο σπίτι μας άνθρωπος από ευπαθή ομάδα ή νοσούντας θα ήταν καλό να αλλάζουμε ρούχα όταν μπαίνουμε στο σπίτι και να πλένουμε αυτά που φορούσαμε.
Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αναφέρει πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο.
-Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς τα μετά από κάθε χρήση.
-Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
-Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.
-Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
-Να πλένεις τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα πλήρως.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Απίστευτη ανευθυνότητα στα Βριλήσσια - Η ΚΕΕΡΦΑ έκανε συναυλία!
Κοροναϊός : Τι ακριβώς είναι η απομόνωση στο σπίτι και πώς θα την πετύχετεΚοροναϊός : Θα τον φρενάρουν πράγματι η άνοιξη και η ζέστη;Δωρεάν αναμεταδόσεις από το Metropolitan Opera – Αναλυτικά το πρόγραμμα