Ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου

Ένας νέος κοροναϊός, που είναι μολυσματικός κατά την περίοδο της επώασής του, πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου, έχει προσβάλει περί τις 2.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 μέχρι τώρα άτομα.

Ο κινέζος υπουργός Υγείας, Ma Xiaowei, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ικανότητα εξάπλωσης του συγκεκριμένου ιού ενισχύεται κατά τα φαινόμενα.
Ως εκ τούτου, πολλές κινεζικές πόλεις έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν σημαντικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η πώληση όλων των άγριων ζώων στην Κίνα θα απαγορευτεί από την Κυριακή.
Κατά την άποψή τους, ο ιός προέρχεται από ζώα, η δε περίοδος επώασής του στους ανθρώπους, δηλαδή η περίοδος κατά την οποία ένα άτομο είναι φορέας της νόσου αλλά δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα αυτής, κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες.
Ένα άτομο που δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου μπορεί να τη μεταδώσει εντός του προαναφερθέντος διαστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θανατηφόροι ιοί SARS (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας) και Έμπολα (αιμορραγικός πυρετός) μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μόνο μετά την εκδήλωση των σχετικών συμπτωμάτων.
Αντιθέτως, η γρίπη είναι το πλέον γνωστό παράδειγμα ιού που εξαπλώνεται χωρίς ο φορέας του να είναι απαραιτήτως και ασθενής.
Μολονότι, λοιπόν, δεν είμαστε στο στάδιο μιας παγκόσμιας πανδημίας, όπως εκείνη της γρίπης των χοίρων, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι το έργο των κινεζικών Αρχών αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα κρίσιμα ζητήματα: πόσο μολυσματικά είναι τα άτομα κατά τη διάρκεια της επώασης του ιού και εάν κάποιος από τους ασθενείς σε χώρα εκτός Κίνας έχει μεταδώσει τη νόσο πριν εκδηλώσει συμπτώματα.
Και ακόμη: γιατί η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι η ικανότητα εξάπλωσης του νέου κοροναϊού ενισχύεται;

Η ταυτότητα του νέου κοροναϊού

Ο κινεζικός ιός αυτός καθαυτόν είναι ένας κοροναϊός, ανήκει δηλαδή σε μια οικογένεια ιών που συνήθως επηρεάζει τα ζώα.
Μια ανθρώπινη παραλλαγή προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, αλλά μια άλλη, ο ιός SARS, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους το 2003.
Ο νέος αυτός κοροναϊός προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Τα συμπτώματα ξεκινούν κατά τα φαινόμενα με πυρετό, που ακολουθείται από ξηρό βήχα. Στη συνέχεια, ύστερα από μία εβδομάδα, προκαλείται δύσπνοια και ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη.
Για το νέο κοροναϊό δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο.

Πώς εξαπλώθηκε ο ιός

Από την κινεζική πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, που αριθμεί 11 εκατομμύρια κατοίκους, ο ιός εξαπλώθηκε σε γειτονικές πόλεις και επαρχίες, σε μικρότερους αριθμούς.
Ο ιός εξαπλώθηκε επίσης μέσω των αεροπορικών μετακινήσεων, και ήδη αρκετές χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Ένας μικρός αριθμός λοιμώξεων έχει αναφερθεί σε γειτονικά ασιατικά κράτη, αλλά και σε άλλες χώρες.
Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Νεπάλ, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Πηγή πληροφοριών & γραφημάτων: bbc.com