Τι προσδοκούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες από τη νέα δεκαετία

Τεχνολογία και ταξίδια φαίνεται πως πηγαίνουν μαζί τη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε, με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του τρόπου που οργανώνουν και απολαμβάνουν τις διακοπές και τις εξορμήσεις τους να εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες.
Μια ματιά στη νέα έρευνα της ψηφιακής travel πλατφόρμας Agoda αναφορικά με τα κορυφαία ταξιδιωτικά πρότυπα της νέας δεκαετίας είναι αρκετή για να μας αποκαλύψει πως οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν τις ταξιδιωτικές μας επιλογές και τα travel trends που θα επικρατήσουν.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι αλλαγές που επιθυμούν να δουν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες το 2020 και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν;

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.383 ενήλικες) επιθυμεί να έχει στο εξής τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί περισσότερες και πιο καινοτόμες ψηφιακές ταξιδιωτικές εφαρμογές, θέλει να μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια χωρίς διαβατήριο, ενώ με βάση τα στοιχεία φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια η δημοφιλία των ταξιδιών που είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, θα σημειώσει άνοδο.

Ιδού, όσα προσδοκούν οι ταξιδιώτες από τα ταξίδια τους τη νέα δεκαετία:

Πιο πολλά και τεχνολογικά εξελιγμένα apps: Οι ταξιδιώτες του σήμερα και του αύριο φαίνεται πως επιθυμούν να μπορούν να οργανώνουν τα ταξίδια τους με τον πλέον άνετο και γρήγορο τρόπο, δηλαδή, με ελάχιστες κινήσεις μέσω του smartphone τους. Αυτός είναι ο λόγος που προσδοκούν στη δημιουργία ακόμη περισσότερων και ακόμη πιο τεχνολογικά εξελιγμένων εφαρμογών. Η χρήση της τεχνολογίας για την οργάνωση των ταξιδιών αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, κανόνα για την πλειονότητα των ερωτηθέντων στη Νοτιοανατολική Ασία (56%), τη Σιγκαπούρη (54%), τη Μαλαισία (53%), την Ταιβάν (50%), τις Φιλιππίνες (48%) και την Ταϊλάνδη (48%), σε αντίθεση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ όπου το ποσοστό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο χαμηλό και «αγγίζει» το 33%.

Check-in μέσω κινητού: Μία ακόμη ταξιδιωτική τάση που με βάση τις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών θα βρεθεί σε άνοδο τη νέα δεκαετία είναι εκείνη του check-in, δηλαδή του ελέγχου εισιτηρίου, με τη βοήθεια του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω κινητού τηλεφώνου. Μέσω του mobile check-in οι ταξιδιώτες επιθυμούν να γλιτώσουν χρόνο και να αποφύγουν την ταλαιπωρία στα αεροδρόμια.

Ταξίδια χωρίς διαβατήριο: Να ταξιδεύουν χωρίς την ανάγκη να επιδεικνύουν συνεχώς τα διαβατήριά τους επιθυμούν, μεταξύ άλλων, οι σύγχρονοι ταξιδιώτες. Ωστόσο, η εν λόγω προσδοκία φαντάζει ολίγον τι ουτοπική, πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε πως τα μέτρα ασφαλείας και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.



Τεχνητή νοημοσύνη, εξατομικευμένες travel προτάσεις και eco friendly ταξίδια

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως τη δεκαετία του 2020, η τεχνολογία θα καθορίσει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δύναμη του Διαδικτύου, των ψηφιακών δεδομένων και φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν σε κάθε ταξιδιώτη να οργανώνει πιο εύκολα και γρήγορα τα ταξίδια του μέσω εξατομικευμένων προτάσεων και επιλογών.

Με βάση την έρευνα της Agoda, το σίγουρο είναι πως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι επιθυμούν να ταξιδέψουν περισσότερο τη νέα δεκαετία (το 40% των ερωτηθέντων αποκάλυψε πως θέλει, μάλιστα, να πραγματοποιήσει περισσότερα εγχώρια ταξίδια), ενώ δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως τα ταξίδια που είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον -όπως για παράδειγμα, οι αποδράσεις σε eco-friendly προορισμούς και καταλύματα- θα βρεθούν σε άνοδο το 2020 και τα επόμενα χρόνια.

Όποιες και αν είναι οι προσδοκίες των σύγχρονων ταξιδιωτών, το σίγουρο είναι πως το μέλλον -και δη το άμεσο- θα δείξει αν θα γίνουν πραγματικότητα.