Λιβύη: Ο αποκλεισμός των πηγών πετρελαίου πλήττει την οικονομία, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο αποκλεισμός των μεγάλων λιμανιών απ’ όπου εξάγεται το λιβυκό πετρέλαιο βλάπτει την οικονομία της χώρας και πρέπει να τερματιστεί γρήγορα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, εκτιμώντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης μπορεί να υπάρξει έλλειμμα στον προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά.

«Είναι σαν να μας πυροβολούν στο κεφάλι»

«Σήμερα το πετρέλαιο ισοδυναμεί με το 93-95% των συνολικών εσόδων και καλύπτει το 70% των συνολικών δαπανών. Είναι σαν να μας πυροβολούν στο κεφάλι, θα πληγεί η Λιβύη και ο λιβυκός λαός», είπε ο Σαντίκ αλ Καμπίρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο.
«Πραγματικά ελπίζουμε ότι η κρίση θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν επειδή τους πλήττει όλους», πρόσθεσε.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, έχει προειδοποιήσει ότι θα επέλθει «καταστροφή» εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των τερματικών σταθμών εξαγωγής του πετρελαίου από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Λόγω του αποκλεισμού, η παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή πετρελαίου έφτανε τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η Κεντρική Τράπεζα ζητά περικοπές δαπανών

Ο Καμπίρ είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τον προϋπολογισμό που πρότεινε η κυβέρνηση του Σάρατζ, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειμμα 17,5 δισεκατομμυρίων δηναρίων.
«Το απορρίψαμε και τους ζητήσαμε να περικόψουν τις δαπάνες», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει έλλειμμα, λόγω του αποκλεισμού των πηγών πετρελαίου.
Η εξουσία του Καμπίρ αμφισβητείται από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, που έχουν συγκροτήσει δική τους κυβέρνηση και έχουν ιδρύσει μια άλλη κεντρική τράπεζα, η οποία διαθέτει ομόλογα εκτός του επίσημου συστήματος για να συγκεντρώσει χρήματα.
Αξιωματούχοι της ανατολικής Λιβύης διαμαρτύρονται ότι η περιοχή δεν ωφελείται από τα πετρελαϊκά έσοδα, όμως η Τρίπολη απορρίπτει αυτήν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα καλύπτει τους μισθούς ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων και στέλνει εφόδια στις ανατολικές επαρχίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters