Οργή Άγκυρας για το ανακοινωθέν της τετραμερούς

Eξωπραγματικά χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα που καταγράφονται στο ανακοινωθέν της τετραμερούς στο Κάιρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη του αντίδραση για τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας (σ.σ. η Ιταλία έχει ρόλο παρατηρητή και δεν υπέγραψε).

Με ανακοίνωσή της, η Άγκυρα αντιδρά οργισμένα και ισχυρίζεται ότι τα μνημόνια που έχει υπογράψει με τη Λιβύη είναι «σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα» και προσθέτει ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής».

Η ανακοίνωση αναφέρει «τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, είναι σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα. Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τουρκοκυπρίους στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο».


Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της 'ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου', προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων».

Άκυρα τα μνημόνια, προκλητική η Άγκυρα
Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλία συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηλίτευσαν την τουρκική στάση και τις ενέργειες της Άγκυρας.

Μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν πρόσφατα η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβύη) συνιστούν «παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα μνημόνια αυτά «υπονόμευσαν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα» και κρίνονται ως «άκυρα».

Ειδικότερα, το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες».

Οι τέσσερις υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο, καταδικάζοντας «σθεναρά» τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της. Μάλιστα, οι υπουργοί στο κοινό ανακοινωθέν κάλεσαν την Άγκυρα «να παύσει αμέσως» όλες τις παράνομες δραστηριότητες ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Επίσης, έκριναν ότι το μνημόνιο ασφαλείας και κάθε απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση της έντασης. Στο σημείο αυτό, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αναμένουν από την Άγκυρα να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο.

Επισήμαναν επίσης ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη είναι μέσω της διπλωματίας, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να εργαστούν για αυτόν τον σκοπό.

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί προσεχώς.