Τραμπ : Έτοιμος για επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία

Για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή στη Συρία, προϊδεάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις.

Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μείνετε συντονισμένοι», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να ανοίξει το δρόμο στον Ερντογάν για εισβολή στη Συρία.
Βέβαια, μία ώρα νωρίτερα σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Τραμπ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι Κούρδοι είναι μόνοι τους στον πόλεμο ενάντια στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από τη Βόρεια Συρία όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

Ισχυρές κυρώσεις, ενάντια στη θέληση της Τουρκίας

Μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνει ότι:
«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό.
Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι».
Dealing with @LindseyGrahamSC and many members of Congress, including Democrats, about imposing powerful Sanctions on Turkey. Treasury is ready to go, additional legislation may be sought. There is great consensus on this. Turkey has asked that it not be done. Stay tuned!
20.8K people are talking about this
Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε «Έχουμε γίνει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ΄ό,τι παλιά και χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη για παγκόσμια ειρήνη».
We have become a far greater Economic Power than ever before, and we are using that power for WORLD PEACE!
34.1K people are talking about this

Τραμπ : Οι Κούρδοι είναι μόνοι τους

Ωστόσο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνταν οι αναρτήσεις του Τραμπ μία ώρα νωρίτερα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Κούρδοι είναι μόνοι τους ενάντια στην Τουρκία, αλλά και υπερασπιζόμενος την σοφή απόφασή του να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία.
Ειδικότερα, ο Τραμπ έγραφε:
Very smart not to be involved in the intense fighting along the Turkish Border, for a change. Those that mistakenly got us into the Middle East Wars are still pushing to fight. They have no idea what a bad decision they have made. Why are they not asking for a Declaration of War?
26.6K people are talking about this
«Ήταν πολύ έξυπνο να μην αναμειχθούμε στην σκληρή σύγκρουση στα τούρκικα σύνορα, έτσι για αλλαγή. Εκείνοι που μας έσυραν λανθασμένα στους πολέμους της Μέσης Ανατολής πιέζουν ακόμη για να πολεμήσουμε. Δεν έχουν καμία ιδέα πόσο κακή ήταν η απόφασή τους. Γιατί δεν ζητούν κήρυξη πολέμου;»
Και ο Τραμπ συνεχίζει: «Θυμάστε πριν από δύο χρόνια όταν το Ιράκ ετοιμαζόταν να πολεμήσει τους Κούρδους σε άλλο μέρος της Συρίας; Πολλοί άνθρωποι ήθελαν πάλι να πολεμήσουμε μαζί με τους Κούρδους στο Ιράκ, για το οποίο είχαμε μόλις πολεμήσει. Είπα όχι και οι Κούρδοι εγκατέλειψαν τη μάχη δύο φορές. Τώρα το ίδιο πράγμα συμβαίνει με την Τουρκία».
Do you remember two years ago when Iraq was going to fight the Kurds in a different part of Syria. Many people wanted us to fight with the Kurds against Iraq, who we just fought for. I said no, and the Kurds left the fight, twice. Now the same thing is happening with Turkey......
.....The Kurds and Turkey have been fighting for many years. Turkey considers the PKK the worst terrorists of all. Others may want to come in and fight for one side or the other. Let them! We are monitoring the situation closely. Endless Wars!
18.3K people are talking about this
«Οι Κούρδοι και η Τουρκία πολεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Η Τουρκία θεωρεί το PKK την χειρότερη τρομοκρατική οργάνωση από όλες. Άλλοι μπορεί να θέλουν να πάνε και να πολεμήσουν με τη μία πλευρά ή την άλλη. Ας τους αφήσουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Ατελείωτοι πόλεμοι.»
Οι αναρτήσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος μιλώντας σε συντηρητικούς χριστιανούς ακτιβιστές, είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δικών τους συνόρων.
«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα […] Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Άρον άρον φεύγουν οι Αμερικανοί από τη Συρία

Την ίδια στιγμή που ο Τραμπ δηλώνει αποφασισμένος να δείξει τη δύναμή του και να επιβληθεί στον Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δηλώνει σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.
Μια κίνηση που επί της ουσία διευκολύνει τον Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή εναντίον των Κούρδων από την Τετάρτη (09.10.2019). Αρχικά οι Αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναδιπλωθεί, ωστόσο τώρα… αποχωρούν εντελώς.

Αποφασισμένος ο Ερντογάν

Η αμερικανική αυτή «αμφιθυμία» προφανώς εκλαμβάνεται θετικά από τον Ερντογάν ο οποίος, παρά και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και απειλές για κυρώσεις, όχι μόνο δεν πτοείται αλλά πατάει και γκάζι, στην στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε σημερινή ομιλία του, έκανε τον -μέχρι τώρα- απολογισμό της επιχείρησης, ανακοινώνοντας περήφανος ότι έχουν απελευθερώσει 109 τ.χλμ. και θα συνεχιστεί σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων, εντός της συριακής επικράτειας.
Επιπλέον, ανέφερε πως «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν», καθώς και πως οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε μάλιστα πως «θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας».
Επιτέθηκε δε στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «περίεργη» τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία. Δεν δίστασε μάλιστα να τραβήξει και άλλο το σκοινί, και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.