Έγινε η πρώτη δοκιμή του 112: Αυτά είναι τα μηνύματα συναγερμού στα κινητά

Το πρώτο δοκιμαστικό μήνυμα από τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στάλθηκε στα κινητά δεκάδων πολιτών. 

Συγκεκριμένα, στην δοκιμαστική άσκηση ειδοποίησης που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, εστάλη στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα που έγραφε  «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.
Η πιλοτική δοκιμή έγινε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζεται μάλιστα η στιγμή που ο Κυριάκος Πιερρακάκης βλέπει το μήνυμα έκτακτης ανάγκης  στις οθόνες δύο smartphones.
H στιγμή που ο Κυριάκος Πιερρακάκης βλέπει το μήνυμα έκτακτης ανάγκης  στις οθόνες δύο smartphones.

Πέτσας: Αμεση προτεραιότητα η λειτουργία του 112

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία του αριθμού 112.
«Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι θα γίνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, «έτσι ώστε κάτι που είναι αυτονόητο, χρήσιμο και μπορεί να σώσει ζωές σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα».

Γιατί δεν λειτούργησε η γραμμή έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά το Μάτι;

Τα κωλύματα στη χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης ήρθαν έντονα στην επιφάνεια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Μάτι, καθώς θα ήταν σωτήριο για εκατοντάδες ανθρώπους ένα μήνυμα εκκένωσης, το οποίο δεν ελήφθη ποτέ.
Μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν δηλαδή τα αιτήματα για πλήρη λειτουργία του 112 έγιναν περισσότερα και εντονότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπάγεται το 112, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να είναι έτοιμο στις αρχές του 2019. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε το βράδυ της Τετάρτης, όταν σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Χαλκιδική, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το έργο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίησή του, χρειάστηκε να ενταχθεί και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σύστημα αναμένεται να αποτελείται από δύο σκέλη:

  • Το εισερχόμενο, που είναι αυτό μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες με το 112 και γίνεται ο γεωεντοπισμός τους και
  • Το εξερχόμενο, που επί της ουσίας είναι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών (Cell Broadcast Service) μέσω του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για εκκένωση περιοχών λόγω κινδύνου.