Με τα δηλητηριώδη λεοντόψαρα γέμισαν οι θάλασσες της Κύπρου

Ολοένα και αυξάνονται τα λεοντόψαρα στις θάλασσες της Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα λεοντόψαρα «προτιμούν» τις θάλασσες της Κύπρου, ερχόμενα από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ποιος είναι ο λόγος

Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για θερμόφιλα ψάρια, που προτιμούν δηλαδή θερμότερα νερά και κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους από την άνοιξη εξαιτίας και της ανόδου της θερμοκρασίας.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο επιστημονικός διευθυντής του Relionmed-Life, Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη μελέτη των λεοντόψαρων, ανέφερε ότι η παρουσία των συγκεκριμένων ψαριών έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη σε ναυάγια στον Πρωταρά.
Ο Δημήτρης Κλείτου τόνισε ότι από το 2013 ολοένα και αυξάνονται και εντοπίζονται συνήθως σε ναυάγια και υφάλους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί από αυτά ή έρθουν σε επαφή με το δέρμα του, καθώς περιέχουν ισχυρή τοξίνη.
Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει για αρκετές μέρες έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, διάρροια, και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.
Το Pterois miles, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, θεωρείται παράλληλα μείζων οικολογική απειλή.
Το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων.
Στο πρόγραμμα Relionmed-Life συμμετέχουν : Πανεπιστήμιο Κύπρου ως συντονιστής, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Πανεπιστήμιο Plymouth, Enalia Physis, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας (ΜΚΟ) και Marine & Environmental Research (MER) Lab Ltd, Cyprus
.
Πηγή: SigmaLive