Βαγγέλης Μαρινάκης: Το όραμα για τον Πειραιά συνεχίζεται πέντε χρόνια μετά

Τον απολογισμό της πενταετίας για την οποία ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» ανέλαβε τα ηνία της πόλης του Πειραιά, έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό
«Πειραιάς Νικητής» αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει και άλλαξαν την εικόνα της πόλης, στους νέους χώρους άθλησης για τη νεολαία, στις προσπάθειες για τη στήριξη άπορων, ηλικιωμένων αλλά και στην τιτάνια προσπάθεια που έγινε για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.
Η ιστορία της δημοτικής παράταξης που άλλαξε τον Πειραιά ξεκινά τον Απρίλιο του 2014 όταν γεννιέται ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίζει να βγει μπροστά ως εγγυητής της προσπάθειας για την αναγέννηση της πόλης όπου μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται καθημερινά, διαμηνύοντας στον πειραϊκό λαό πως ο ίδιος θα δρομολογούσε με προσωπικές του δαπάνες μια σειρά αναγκαίων έργων υποδομής, αλλά και σημαντικών πρωτοβουλιών στο κοινωνικό πεδίο.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά, συνεχίζει να οραματίζεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί για το μεγάλο λιμάνι. Το αποτέλεσμα της αγάπης και του πάθους που ενέπνευσε στον πρώτο εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο για τον Πειραιά και τους ανθρώπους του, ο αείμνηστος πατέρας του, Μιλτιάδης Μαρινάκης είναι ορατό στην εικόνα και την κοινωνική ζωή της πόλης.

Σημαντικά έργα

Ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας. Το σύμβολο του Πασαλιμανιού παίρνει σύγχρονη μορφή σε ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ κοσμείται από ένα εντυπωσιακό Μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων, δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος από την γενιά της μητέρας του, Ειρήνης, είναι ποντιακής καταγωγής, προερχόμενος από την τιμημένη γενιά των Υψηλαντών.
Έχοντας πάντα τα παιδιά του Πειραιά στη σκέψη και το επίκεντρο των ενδιαφερόντων του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προχωρά στην πλήρη ανακατασκευή της πλατείας Θεμιστοκλή στα Μανιάτικα, όπου δημιουργείται μια -μοντέρνας κατασκευής- παιδική χαρά.
Την ίδια περίοδο, ανακατασκευάζεται στην Παλαιά Κοκκινιά η πλατεία Αγίων Αναργύρων όπου τοποθετείται επίσης μια ανάλογων προδιαγραφών παιδική χαρά.
Περίοπτη θέση σε ό,τι αφορά τα έργα αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών, κατέχουν οι εξωραϊσμοί των όψεων των κτιρίων της Ραλλείου, του Σιλό και της Κάβας Χάλαρη στο κέντρο και την είσοδο της πόλης, αλλά και στο Νέο Φάληρο.
Ο καλλωπισμός των εργοταξίων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η πλακόστρωση των πεζοδρομίων και η βελτίωση των νησίδων στις παρυφές και το εμπορικό κέντρο του Πειραιά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της αστικής αισθητικής.
Το νέο σκηνικό ήλθαν να συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο οι εργασίες στον τομέα του πρασίνου και κυρίως η δενδροφύτευση 500 φοινίκων και ελαιών στην παραλιακή ζώνη και κατά μήκος των κεντρικών οδών.

Χαρά στα παιδιά του Πειραιά

Η δημιουργία αθλητικών χώρων και η ανακατασκευή υπαίθριων γηπέδων που είχαν περιέλθει σε πλήρη εγκατάλειψη ήταν βασικό στοίχημα για τον ηγέτη του μεγαλύτερου αθλητικού συλλόγου της χώρας, η ιδέα του οποίου γεννήθηκε στον Πειραιά.
Έτσι, στην διάρκεια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής ανακατασκευάστηκε, από τον αγωνιστικό χώρο μέχρι τα αποδυτήρια στο δημοτικό γήπεδο Καμινίων, μια περιοχή με την οποία ο επιφανής εφοπλιστής έχει ισχυρό δέσιμο από τα παιδικά του χρόνια.
Στην παραλιακή ζώνη και τα Βοτσαλάκια, με δωρεά του κ. Μαρινάκη ανακατασκευάζονται δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5 και ένα μπιτς βόλεϊ. Το κλειστό γήπεδα μπάσκετ των Καμινίων συντηρείται αποκλειστικά με έξοδα του ηγέτη του Ολυμπιακού.
Στο χώρο της Μαρίνας Ζέας, στην παραδοσιακή Λέσχη των Φίλων του Συλλόγου, δημιουργήθηκαν από το μηδέν σύγχρονα γήπεδα τένις και μοντέρνοι εσωτερικοί χώροι.
Παράλληλα με τους χώρους άθλησης τα παιδιά του Πειραιά έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στα αθλητικά καλοκαιρινά καμπ του Ολυμπιακού που έχουν θεσμοθετηθεί στην διάρκεια της παρουσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι του Θρύλου, ενώ ο ίδιος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος για τις κατασκηνώσεις της Πειραϊκής Εκκλησίας και της Μητρόπολης Νίκαιας.

Αρωγή στους δημότες

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συμμετέχει ενεργά στην τιτάνια προσπάθεια σίτισης των άπορων δημοτών σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις Πειραιώς και Νικαίας, καθώς και την Κοινωφελή Οργάνωση του Δήμου. 10.000 άνθρωποι στις ενορίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά σιτίζονται χάρη στην καθοριστική συμβολή και του κ. Μαρινάκη, ο οποίος συγχρόνως και επί μονίμου βάσεως παρέχει τα απαραίτητα αγαθά σε 160 άπορες οικογένειες της πόλης.
Παράλληλα, ο πρώτος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά έχει θέσει υπό την αιγίδα του την λειτουργία των ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά, καλύπτοντας  το κόστος του συνόλου των εκδρομών και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Εκδηλώσεις και εκδρομές

Κάθε χρόνο, χάρη στις ενέργειες του Βαγγέλη Μαρινάκη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός οι μεγάλες πλατείες και οι πεζόδρομοι του Πειραιά γεμίζουν με πάρκα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους.
Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος προσφέρει στους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες, στην παραλία της Φρεαττύδας, το παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα, που βεβαίως συνοδεύεται από ελληνικό γλέντι και χορό.

Με οδηγό τις αξίες μας

Τιμώντας την ιστορική μνήμη, καθώς και την απόλυτη ταύτιση της πόλης με την ναυτοσύνη, με δωρεά του Βαγγέλη Μαρινακη τοποθετήθηκε προτομή του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Νικηταρά στον περιβάλλοντα χώρο του Γηροκομείου, καθώς και το άγαλμα του αφανούς Ναυτικού μπροστά στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Λιμάνι Ανθρωπιάς

Σε μια γιγαντιαία κινητοποίηση που προκάλεσε διεθνή συγκίνηση, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατόπιν ενεργοποίησης του ηγέτη της και ανοίγοντας την αγκαλιά και τις κουζίνες του Σταδίου Καραϊσκάκη προσέφερε το καθημερινό γεύμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που είχαν κατακλύσει το λιμάνι του Πειραιά πριν από τρία χρόνια.

Destination Piraeus

Χάρη στην καμπάνια Destination Piraeus που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη, 2.000.000 τουρίστες που έλαβαν στα χέρια τους τον αντίστοιχο ενημερωτικό οδηγό και περίπου 1.500.000 που επισκέφθηκαν τον ιστότοπο ενημερώθηκαν για τα αξιοθέατα και το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Αρχή στο Εμπορικό Κέντρο του Πειραιά και στην περιοχή της Τρούμπας, συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
17.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα στον Πειραιά, καθώς και 587 νέες επιχειρήσεις.

Μάνδρα

Σε μια πρωτοφανή συσπείρωση δυνάμεων, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση έλαμψε δια της απουσίας της. Από την πρώτη στιγμή ο Ολυμπιακός παρείχε στην πολύπαθη Μάνδρα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου η τοπική κοινωνία να συνέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ανείπωτη τραγωδία του 2017.

«Ελπίδα», «Φλόγα», Unicef

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και προσωπικά ο Βαγγελης  Μαρινάκης είναι σταθεροί αρωγοί στην προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου Γονέων με Παιδοπλασματικέα Ασθένεια «Φλόγα», ενώ από την αρχή της εμπλοκής του με την πειραϊκή ΠΑΕ δρομολογήθηκε πολύπλευρη συνεργασία με την UNICEF.

Χάρβαρντ

Κατακτώντας άλλη μία κορυφή ο Ολυμπιακός προχώρησε σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του ποδοσφαίρου στην σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα. Ομάδες κολοσσοί, όπως η Μπαρτσελόνα είναι συμμέτοχοι σ’ αυτό το διεθνές πρόγραμμα που φέρει την υπογραφή του Θρύλου.