Σεμίνα Διγενή: Ο Τσίπρας είναι χαρισματικός ψεύτης – Με το ΚΚΕ γιατί είναι έντιμοι

«Επιλέγω να είμαι με τους έντιμους! Επιστρέφω δυναμικά εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, γιατί ξεκίνησα στα 17 μου από το ΚΚΕ κι από την ΚΝΕ». Αυτό τονίζει η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Κι αν κάποιους τους εξέπληξε η επιλογή της, ας διαβάσει τη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr. Ειδικά τις απαντήσεις για τη σημερινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τίναξε τις ζωές μας στον αέρα», λέει ενώ για τον πρωθυπουργό επισημαίνει: «Θεωρώ τον κ. Τσίπρα ένα χαρισματικό ψεύτη. Χρειάζεται πραγματικό χάρισμα, για να μπορεί κάποιος να πλάθει έναν τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό ρόλο, που κάθε μέρα είναι κι ένας διαφορετικός χαρακτήρας…»
Αναλυτικά η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο:
 – Η Δημοσιογραφία τελικά μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και στην Ευρωβουλή;
Την περασμένη χρονιά, είχα την ευκαιρία, «συναντώντας» επί της ουσίας τον εαυτό μου μ’ έναν -απροσδόκητα- αποκαλυπτικό τρόπο, να καταλήξω σε δύο αποφάσεις. Γνωρίζοντας ότι η δημοσιογραφία είναι λογοτεχνία υπό πίεση, αφαίρεσα – όσο γινόταν – την πίεση απ’ αυτήν κι έγραψα ένα βιβλίο.
Συνειδητοποιώντας, επίσης, ότι το να γκρινιάζω και να θυμώνω με όλα αυτά που ζω, το να παρακολουθώ την καθήλωση της ζωής μου και των παιδιών μου στο σημερινό βάλτο, σαν να είναι αυτό μονόδρομος, το να αποδέχομαι τη δια βίου εκμετάλλευση, τη μισή δουλειά και τη μισή ζωή, οδηγούμαι κατευθείαν στην καταστροφή. Χωρίς ουσιαστική και δυναμική πολιτική συμμετοχή και αγώνα για ανατροπή, όχι μόνο θα συνέχιζα να υφίσταμαι τα δεινά που μου επιβάλλονται, αλλά θα τους το έκανα και εύκολο. Και ύστερα, η τιμωρία θα ήταν αυτή, που έλεγε ο Πλάτωνας: «αυτοί που δεν ασχολούνται με την πολιτική, καταλήγουν να κυβερνώνται από κατώτερούς τους».
Θεωρώ, πάντως, πιο σημαντικό το ότι συστρατεύομαι με το ΚΚΕ, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, από το αν θα πάω ή όχι στην Ευρωβουλή. Και σ’ αυτήν την απόφαση, δε με οδήγησε η δημοσιογραφία, αλλά η λογική, η μαχητικότητα και τα επιχειρήματά του.
 – Γιατί με το ΚΚΕ;
Επιλέγω να είμαι με τους έντιμους! Επιστρέφω δυναμικά εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, γιατί ξεκίνησα στα 17 μου από το ΚΚΕ κι από την ΚΝΕ. Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα, όλα αυτά τα χρόνια (με τον τρόπο μου και τις όποιες δυνάμεις μου) κι αυτοί που πρέπει να το ξέρουν, το ξέρουν. Τώρα, ακόμη πιο ουσιαστικά και σίγουρα, περήφανα!
Επιλέγω να είμαι μ’ αυτούς που ποτέ δεν έκαναν πίσω, δεν είπαν ποτέ ψέματα στον λαό, δεν μπλέχτηκαν ποτέ σε οτιδήποτε σκοτεινό και βρώμικο, πάω δηλαδή με τους δυνατούς, γιατί η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας.
 – Τι μπορεί να προσφέρει στην ευρωβουλή ένα κόμμα που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ να αναδείξει από την πρώτη στιγμή τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαμε πλήρη μεσάνυχτα για μια σειρά από αντιλαϊκές αποφάσεις, σχεδιασμούς και Συνθήκες σε βάρος μας. Τα πράγματα θα ήταν εφιαλτικά χειρότερα. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα για το βάρβαρο χαρακτήρα της ΕΕ, ότι οι επιλογές στην πολιτική της γίνονταν πάντα με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Τα βρήκαμε όλα μπροστά μας.
Ξέρετε κάτι; Καμιά φορά σκέφτομαι πως αν η Ελλάδα ήταν εφημερίδα, το ΚΚΕ θα ήταν εκείνος ο τολμηρός, ο μαχητικός και ασυμβίβαστος ρεπόρτερ, που θα αποκάλυπτε τα σκάνδαλα και τις βρωμοδουλειές αυτών που την επιβουλεύονται.
Να, αυτό είναι μια δουλειά που μπορούμε να κάνουμε μέσα στον «λάκκο των λεόντων», όπως την έλεγε παλιά η αριστερά. (η κανονική, όχι η μεταμφιεσμένη). Γιατί παραείναι ξεδιάντροπο πλυντήριο αυτό που της κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 – Πώς κρίνεις την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Πιστεύω πως ο ιστορικός του μέλλοντος, αν θα πρέπει να εκτιμήσει ποια είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, τότε σίγουρα θα δυσκολευτεί να διαλέξει ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί επάξια αυτό τον τίτλο γιατί είναι η κυβέρνηση που τίναξε τις ζωές μας στον αέρα.
 – Θεωρείς τον κ. Τσίπρα χαρισματικό πολιτικό, που πιάνει πουλιά στον αέρα (όπως έλεγε ο Αλιβιζάτος) ή απλώς έναν πολιτικό ειδικευμένο στις κωλοτούμπες;
Δεν πιστεύω στη θεωρία της κωλοτούμπας. Θα πρέπει να πιστεύεις σε κάτι, ώστε όταν πράξεις το αντίθετο, η ενέργειά σου να χαρακτηριστεί κωλοτούμπα. Εκείνος, όμως, ήξερε από την αρχή πως θα υπακούσει στις εντολές των «θεσμών» και θα εξυπηρετήσει πολιτικές, που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, του λαού.
Θεωρώ τον κ. Τσίπρα ένα χαρισματικό ψεύτη. Χρειάζεται πραγματικό χάρισμα, για να μπορεί κάποιος να πλάθει έναν τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό ρόλο, που κάθε μέρα είναι κι ένας διαφορετικός χαρακτήρας…
Τσάκισε έναν ολόκληρο λαό, τον κορόιδεψε και φτωχοποίησε τους Έλληνες, για να τους βγάλει από τα μνημόνια …που τους έβαλε! Και ύστερα, είπε να εκμεταλλευτεί το ιστορικό μομέντουμ, φόρεσε ξανά το επαναστατικό αμπέχονο και …εναντιώθηκε στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα χαρίσματα του κ. Τσίπρα του τα έχουν ήδη αναγνωρίσει όλοι όσοι του δίνουν συγχαρητήρια για την κυβέρνησή του, τα επιτελεία της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατάφερε να τα κάνει καλά, όσα του ανατέθηκαν και να περάσει όλα όσα οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν. Αν δεν ήταν ικανός δε θα τον στήριζαν με τέτοια θέρμη ο Τραμπ, η Μέρκελ, το ΔΝΤ, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι κ.λπ. Μέχρι κι ο Πάπας! Αυτοί ξέρουν καλά ποιους επιλέγουν για να τους κάνουν τις δουλειές τους.
– Η γνώμη σου για το προοδευτικό μέτωπο που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας;
Επειδή η έννοια της “προόδου” έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και από τους σημερινούς και από τους προηγούμενους, νομίζω είναι η ώρα και οι λέξεις να ξαναβρούν το νόημά τους. Πρόοδος είναι να μπορεί ο λαός να ζει αξιοπρεπώς με τα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι με τα “ελάχιστα”, να έχουν οι νέοι άνθρωποι δουλειά στον τόπο τους και να μην ξενιτεύονται, να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο και όχι πόλεμοι και πρόσφυγες, που μετά τους στοιβάζουν σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στη Μόρια…
Δε νομίζω ότι μπορούν να δημιουργήσουν κανένα προοδευτικό μέτωπο αυτοί που εδώ και 4,5 χρόνια εφαρμόζουν μια τόσο συντηρητική πολιτική. Άλλωστε, οι μόνοι που φαίνεται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για το περιβόητο “προοδευτικό μέτωπο”, είναι πρόσωπα που ο λαός δοκίμασε και απέρριψε στο παρελθόν, στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που τώρα επιστρέφουν από την πίσω πόρτα. Τίποτα το προοδευτικό δε βρίσκω σε αυτό. Το αντίθετο.
 – Γιατί λες επιμένει τόσο σ’ αυτό;
Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας βγήκε από εκείνη την περίφημη 17ωρη «διαπραγμάτευση», στο δωμάτιο ενηλίκων, γυμνός, κακοποιημένος και μόνος. Ο περισσότερος κόσμος του γύρισε την πλάτη, για πάντα. Τώρα, κρίνει πως πρέπει να οικοδομήσει νέο μαντρί. Θέλει στην ταμπέλα του να γράφει “Προοδευτικό Μέτωπο”. Δε λέω, ωραίο brand. Με υποψία αριστεράς και πονηρά ασαφές.
 – Ποιο νομίζεις ότι ήταν το σημαντικότερο λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα;
Αντί να μιλήσουμε για λάθη και να τους ρίξουμε στα “μαλακά”, εγώ λέω να μιλήσουμε για τις συνειδητές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Γιατί το τρίτο μνημόνιο και ό,τι ακολούθησε, ήταν συνειδητή επιλογή. Συνειδητή επιλογή ήταν και η συμφωνία των Πρεσπών που υπαγόρευσαν οι Ευρωπαίοι φίλοι του, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτές τις επιλογές τους πρέπει να κριθούν σε όλες τις κάλπες και στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές.

Μπλόκο στην ακροδεξιά

 -Ποιο μπορεί να είναι το ανάχωμα για την άνοδο της ακροδεξιάς;
Ξέρετε ποιος θεωρώ ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να παίξεις το παιχνίδι της φασιστικής και ακροδεξιάς δημαγωγίας και δράσης; Όταν στηρίζεις μια βάρβαρη πολιτική, στο όνομα της αριστεράς. Δείτε λίγο την ιστορία, έχει αποδειχθεί πολλές φορές, αλλά και πρόσφατα, στη γειτονική Ιταλία μέχρι τη Βραζιλία. Δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι του εθνικισμού αυτοί που στηρίζουν το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.
Τα διάφορα «προοδευτικά μέτωπα» που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με διάφορες δυνάμεις και πρόσωπα σε Ελλάδα και Ευρώπη, που έχουν διακριθεί στην εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το φασισμό και την ακροδεξιά, το αντίθετο τον ενισχύουν και τον τροφοδοτούν. Αυτοί που συνεργάζονται και σε κυβερνητικά σχήματα με ακραίες εθνικιστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπως έκαναν άλλα κόμματα σε κράτη της ΕΕ, νομιμοποιώντας ουσιαστικά αντιδραστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.
Δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι της ακροδεξιάς αυτοί που δείχνουν μόνο τον Όρμπαν και την Λεπέν, αλλά συνεργάζονται περίφημα με τον ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο Τραμπ που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ό,τι κάνει είναι για το καλό. Αυτοί που έχουν αναβαθμίσει τη συνεργασία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, φτάνοντας στο σημείο η κρατική εταιρία ΣΤΑΣΥ να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τις μεταφορές στους ισραηλινούς εποικισμούς στην Παλαιστίνη, νομιμοποιώντας αυτό το σύγχρονο απαρτχάιντ. Δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι της ακροδεξιάς όσοι φτιάχνουν Μόριες, αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Όσοι στηρίζουν την πολιτική ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με τη συμμετοχή της ΕΕ, το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος για την αντιμετώπιση τάχα της τρομοκρατίας που προκαλούν οι ίδιοι. Δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι του φασισμού, όσοι ανέχονται στη χώρα μας τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αλλά και την απαράδεκτη καθυστέρηση της σχετικής δίκης.
 – Ως υποψήφια με το ΚΚΕ, για ποια τρία θέματα θα ‘θελες να αγωνιστείς;
Το πρώτο είναι ένα ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του Πολιτισμού: το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Μ’ ενδιαφέρει, το ξέρω και γνωρίζω πόσο πονάει αυτή η πληγή. Όχι μόνο τους δημιουργούς. Τον ίδιο τον Πολιτισμό!
Η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα, στο οποίο την μετατρέπει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορεί να αφήνονται έρμαιο κι απροστάτευτοι απέναντι στους ομίλους που εκμεταλλεύονται το έργο τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους.
Θέλω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις (και τη γνώση μετά από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ) και στον αγώνα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των γυναικών. Μ’ ενδιαφέρει και θέλω να προσπαθήσω να αγωνιστώ για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων. Υπενθυμίζω -και υπογραμμίζω-πως μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε στο σύνολό του, το Άρθρο 24 για την προστασία των ζώων, στη Συνταγματική αναθεώρηση.