Πανικός στο Μαξίμου – Δημοσκοπική κατάρρευση δείχνουν οι κρυφές έρευνες

Όλα τα… λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού πόνταρε η κυβέρνηση για να ανακάμψει δημοσκοπικά. Όμως… «αι Ειδοί του Μαρτίου» αποδεικνύονται τελικά ιδιαίτερα σκληρές για τον Αλέξη Τσίπρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πανικός, απογοήτευση, φόβος μπροστά στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο γκάλοπ έχουν στα χέρια του στην κυβέρνηση, μετά τις εξαγγελίες για παροχές ή για χιλιάδες προσλήψεις. Τα αποτελέσματα των δυο ερευνών είναι άκρως απογοητευτικά καθώς, όπως λένε στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα όχι  μόνο δεν κλείνει αλλά αντίθετα η διαφορά με τη ΝΔ διευρύνεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες που η ίδια η κυβέρνηση έχει παραγγείλει, η διαφορά είναι μεταξύ 8 και 12 μονάδων, κάτι που καθιστά αδύνατη τη μείωση της ψαλίδας τους επόμενους μήνες.
Μάλιστα στην κυβέρνηση φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί εκλογική πανωλεθρία στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις δημοτικές εκλογές. Και ήδη ενισχύονται οι εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές εδώ και τώρα και να μην εξαντλήσει την τετραετία.
Κι αυτό γιατί πιστεύουν όσοι κάνουν τις εισηγήσεις ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χειρότερο στις εθνικές εκλογές με μια βαριά ήττα στις κάλπες του Μαίου.

Η πρώτη ζημιά με το Μακεδονικό

Οι μετρήσεις που έχουν γίνει περιλαμβάνουν ασφαλώς την «μετά Πρέσπες» εποχή, τις αντιδράσεις του κόσμου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα προβλήματα που έχουν ήδη εμφανιστεί.
Όπως π.χ. ο σάλος που προέκυψε από το άρθρο του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» που καταπιέζεται στην Ελλάδα. Όλη αυτή η εικόνα που διαμορφώθηκε πέρασε στην κοινή γνώμη κι εκτιμήθηκε αρνητικά από τους πολίτες οι οποίοι «μαυρίζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο δημοσκοπικό σοκ που υφίσταται το κυβερνητικό κόμμα αφορά στο πόρισμα για το Μάτι. Στις κυλιόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Η ζημιά που του έχει κάνει η άσκηση ποινικών διώξεων, κυρίως στη Ρένα Δούρου είναι τεράστια.
Κι αυτό γιατί ο κόσμος εκλαμβάνει ως κοροϊδία το γεγονός ότι διώκεται μόνον η Περιφερειάρχης ενώ δεν έχει γίνει καμιά απολύτως κίνηση από τη Βουλή για την απόδοση ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα, στους υπουργούς που ενεπλάκησαν στην τραγωδία με τους 100 νεκρούς.
Ο κόσμος, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, δεν βλέπει με ποιο τρόπο οποιοσδήποτε από την κυβέρνηση ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη ενώ εκτιμά ότι και πάλι κανείς δεν θα τιμωρηθεί για το έγκλημα στο Μάτι.
Ολο αυτό χρεώνεται στην κυβέρνηση που πληρώνει τη «στραβή στη βάρδια» της Δούρου, του Τόσκα, του τότε υπουργού Εσωτερικών, Σκουρλέτη, των επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.λπ.

Σπασμωδικές αντιδράσεις

Υπό το βάρος των τραγικών δημοσκοπήσεων, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου αντιδρά σπασμωδικά, επιτίθεται, στοχοποιεί, στήνει θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση. Και είναι σίγουρο ότι το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή την ώρα είναι να πολώσει το κλίμα, να διχάσει τον κόσμο, να δημιουργήσει μια εκρηκτική προεκλογική περίοδο με μόνη ελπίδα να συσπειρώσεις τους οπαδούς του.
Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησαν ένα επικοινωνιακό μπαράζ. Με συνεχείς επικλήσεις της εξόδου από τα μνημόνια, με παροχές που στοχεύουν σε συγκεκριμένο ακροατήριο (προεκλογικά «δωράκια» για συνταξιούχους, άνεργους κ.λπ.) αλλά και με ενίσχυση της αίσθησης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι λαοπρόβλητη και ταυτόχρονα αποδεκτή από τους ξένους. Ταυτόχρονα, η επικοινωνιακή αντεπίθεση συνεχίστηκε με τη λεγόμενη «κεντροαριστερή διεύρυνση» ώστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το νέο ΠΑΣΟΚ που θα απορροφήσει όλες τις δυνάμεις του χώρου σε ένα μέτωπο κατά της ακροδεξιάς.
Ακόμη κι αυτή η προσπάθεια έχει αποτύχει, ωστόσο, διότι και οι κεντροαριστερές δυνάμεις δεν «τσίμπησαν» από τα δολώματα του Τσίπρα αλλά και η προσπάθεια να εμφανιστεί ο Μητσοτάκης ως ακροδεξιός δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.
Ούτε βεβαίως βοήθησε στην ανάκαμψη η πολιτικής των πρόσκαιρων παροχών καθώς ο κόσμος είναι «υποψιασμένος» και ξέρει ότι «από τη μια τσέπη μπαίνουν κι από την άλλη βγαίνουν».
Από την άλλη, ο κόσμος καταλαβαίνει επίσης ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγη ως δύναμη αλλαγής «είναι σαν όλους τους άλλους». Εξυπηρετεί συμφέροντα κι έχει αγκαλιάσει τη διαπλοκή που ο ίδιος θα πολεμούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τροπολογία για την αύξηση των φαρμάκων, προς όφελος των φαρμαοβιομηχανιών ή η φωτογραφική ρύθμιση για το ίδρυμα Ωνάση, που γλιτώνει φόρους εκατομμυρίων.

Απέτυχε η ατζέντα

Η ατζέντα που επελέγη από την αρχή της χρονιάς με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, φαίνεται να μην περνά στους πολίτες. Και στο τέλος του μήνα, όπου θα γίνει «ταμείο» θα πάρει και ο Αλέξης Τσίπρας τις αποφάσεις του. Με όλα τα δεδομένα για το χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτά.
Όμως, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται απογοητευμένοι, λέγοντας κατ’ ιδίαν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν το αρνητικό κλίμα, τότε είναι φανερό πως η κατάσταση είναι σοβαρή. Και πώς το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι σε θέση να προτείνει άλλες λύσεις για να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο.
Μόνο μάχες χαρακωμάτων μπορούν πλέον να δίνουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στις διάφορες εμφανίσεις τους. Αλλά, όποιος τους βλέπει στα τηλεπαράθυρα να μιλούν αντιλαμβάνονται την απογοήτευση που αισθάνονται γιατί έχουν χάσει τη δυναμική που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά.