Ναυάγιο και ανώμαλη προσγείωση μαζί

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την τραγική αγωνιστικά και πνευματικά εικόνα του Ολυμπιακού και τη φυσιολογική συντριβή του από τη Μπαρτσελόνα, που έχει εξηγήσεις και δυσκολεύει το δρόμο προς τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Η πιο εύκολη ανάγνωση της αγωνιστικής… τραγωδίας που εμφάνισε ο Ολυμπιακός στο παρκέ του ΣΕΦ κόντρα στη Μπαρτσελόνα, αναφέρει πως στο πιο κρίσιμο ως τώρα φετινό παιχνίδι της σεζόν, παρουσιάστηκε κάκιστος και ανέτοιμος πνευματικά και αγωνιστικά για να ανταποκριθεί. Όχι μόνο να νικήσει, αλλά να παλέψει στοιχειωδώς και να μην απογοητεύσει τους φίλους του που άδειασαν κατά το ήμισυ τις εξέδρες πέντε λεπτά πτιν το τέλος του αγώνα. Η εικόνα σχεδόν όλων ήταν θλιβερή, χωρίς όπως εύστοχα δήλωσε ο κόουτς Μπλατ, να υπάρχει δικαιολογία για την άνευ όρων παράδοση.

Διότι με εξαίρεση το πρώτο εξάλεπτο του δεύτερου δεκαλέπτου, όπου ο Ολυμπιακός έκανε 15-0 σερί και ανάγκασε τη Μπαρτσελόνα σε 15 συνεχόμενα άστοχα σουτ, μειώνοντας το ντροπιαστικό -21 στο -6, Ολυμπιακό ψάχναμε και Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε στο παρκέ. Άλλη μία απλή ανάγνωση, λέει πως εκτός του ότι η αντίπαλος έχει εξαιρετικό και πολλαπλάσιες φορές πιο ακριβό ρόστερ, έπαιξε καλύτερο μπάσκετ και κυρίως, είχε «διαβάσει» ακόμα και το πως… αναπνέουν οι παίκτες του Μπλατ. Η πιο ουσιώδης, αναφέρει πως δε γίνεται συνεχώς τα… θαύματα να συνεχίζονται ή τουλάχιστον να έχουν μεγάλη διάρκεια σε μία σεζόν. Από το πρώτο κιόλας… άρθρο σε αυτή εδώ τη γωνία, είχαμε επισημάνει πως φέτος ο Ολυμπιακός «προπαρασκευάζεται» και πως ο πήχης πρέπει να μπει χαμηλά.

Το αφύσικο, ήταν αυτό που είχε κάνει μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την ήττα από τη Νταρουσάφακα στην Τουρκία. Ήρθε απλά την χειρότερη στιγμή η αγωνιστική «κοιλιά», που κρατάει εδώ και μέρες και είχε βγάλει… μάτι π.χ. στον Χολαργό. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότεροι ξένοι δεν έχουν εικόνες και δεν έχουν δουλέψει ποτέ υπό τέτοιες απαιτήσεις και οι Έλληνες του «κορμού» έχουν έναν ακόμα χρόνο στην πλάτη ή είναι ντεφορμέ, οδήγησαν σε αυτή την ήττα με κάτω τα χέρια απόψε. Ασφαλώς, έβαλε το χεράκι της και η κωλυσιεργία στο θέμα της προσθήκης ενός περιφερειακού παίκτη για να σουλουπώσει λίγο αριθμητικά (από τη στιγμή που δεν υπολογίζεται ο Μάντζαρης) και ποιοτικά την κατάσταση, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αν απόψε υπήρχε αυτός ο παίκτης η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η… κακή μέρα φάνηκε από την αρχή, όπου ο Ολυμπιακός ήταν προβλέψιμος, είχε αργές και άστοχες επιθέσεις (3/12 στο πρώτο δεκάλεπτο), έκανε αβίαστα λάθη (6 στο πρώτο δεκάλεπτο), δεν είχε σαφές πλάνο και στην άμυνα… κοιτούσε. Παρόλα αυτά, βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει εκεί που άλλοι θα κατέρρεαν, απλά αποδείχθηκε πως η κατάρρευση πήρε μικρή καθυστέρηση. Στο δεύτερο μέρος η αστοχία συνεχίστηκε, τα λάθη έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ έγιναν 14 και η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε τα γραφόμενα στο pre-game άρθρο. Με 20 πόντους από λάθη αντιπάλου και 13 από επιθετικά ριμπάουντ, δε γινόταν να χάσει, ειδικά όταν είχε 9 εύστοχα τρίποντα και ο Ολυμπιακός 4/23.

Δε γινόταν καν να απειληθεί από μία ομάδα χωρίς λύσεις και φρεσκάδα, χωρίς παιχνίδι στον αιφνιδιασμό (0 πόντοι!) και έλλειψη δημιουργίας από τα γκαρντ του. Σπανούλης, Γουίλιαμς-Γκος και Στρέλνιεκς, μοίρασαν μαζί 6 ασίστ και οι Πάνγκος και Ερτέλ… 11. Στην επίθεσή της, η Μπαρτσελόνα δεν έκανε κάτι φοβερό, αλλά και το απλό (π.χ. πικ εν ποπ του καταπληκτικού σε επίθεση αλλά και άμυνα πάνω στον Πρίντεζη, Σίνγκλετον) δεν έβρισκε καμία αντίσταση. Όταν δε, συνδυάζετε με εξαιρετική άμυνα και επτά κλεψίματα, συνήθως πετυχαίνει. Επί προσθέτως, ευτύχησε επίσης να έχει σε πολύ καλή μέρα τον Τόμιτς, αλλά και πολλά χρήσιμα «εργαλεία» που έκαναν τη διαφορά. Μπλάζιτς, Χάνγκα και Σεραφέν, είναι οι κρυφοί MVP, την ώρα που το πολυτιμότερο «εργαλείο» του Ολυμπιακού και στις δύο πλευρές του πακρέ, Κώστας Παπανικολάου δε μπόρεσε να βοηθήσει παρά μόνο δύο λεπτά λόγω του τραυματισμού. Περισσότερη αγνωστική ανάλυση… περιττεύει.


Το «χαστούκι» ηχεί ακόμα δυνατά στο πρόσωπο του Ολυμπιακού, που όπως τόνισε και ο σε κακή βραδιά από πλευράς διαχείρισης του υλικού και των σχημάτων προπονητής του, θα πρέπει πλέον να κάνει κάτι δραστικό για να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν προ εβδομάδων. Και αν για τον γκαρντ, καταγεγραμμένα, έχει ήδη αργήσει ήδη πολύ, είναι δεδομένο πως πρέπει να αναπροσαρμόσει αρκετά πράγματα και στο ήδη υπάρχων υλικό. Ίσως μάλιστα να είναι αργά, σε ότι αφορά τον στόχο της κατάληψης της 4ης ή της 5ης θέσης, αφού το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι «βουνό» και η ανεβασμένη Μπαρτσελόνα έχει τρία σερί ματς μέσα, όμως στις 31 Ιανουαρίου τίποτα δεν κρίνεται. Το ίδιο θα ίσχυε και σε περίπτωση νίκης, απλά ο δρόμος θα ήταν πολύ πιο ομαλός...

Πηγή: www.sdna.gr