Αριστερά και κοινοβουλευτισμός. Ας μην πέφτουν κάποιοι από τα σύννεφα…

Για μία ακόμη φορά, όσοι εκπλήσσονται, κακώς εκπλήσσονται. Η παρέκκλιση από τις πάγιες κοινοβουλευτικές πρακτικές και η ανενδοίαστη μεθόδευση με στόχο την πάση θυσία επίτευξη συγκεκριμένων πολιτικών
επιδιώξεων, δεν αποτελεί πρωτοτυπία μόνον αυτής της κυβέρνησης και αυτού του προεδρείου της Βουλής.
Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, με το προεδρείο της εποχής.
Και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν, αριστερή. Όπως και η τότε Πρόεδρος της Βουλής.
Όπως ίσως κάποιοι (δεν) θυμούνται, η πρόεδρος της Βουλής του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε θέσει ζήτημα συνταγματικότητας των νόμων που είχαν ψηφιστεί απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Επειδή αυτό τότε εξυπηρετούσε τα μυθεύματα περί ακυρότητας της μνημονιακής νομοθεσίας.
Η ίδια πρόεδρος της Βουλής ήταν που υιοθετούσε προτάσεις για ονομαστική ψηφοφορία από την Χρυσή Αυγή (βολικές για την κυβέρνηση), παρόλο που ο αριθμός των βουλευτών της δεν επαρκούσε γι’ αυτό.
Θα θεωρούσε κάποιος καλόπιστος «περασμένα, ξεχασμένα».
Ήλθε όμως η ώρα να φανεί ότι δεν είναι έτσι.
Ο Νίκος Βούτσης πρωτοστατεί, προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, σε πρωτοφανή κοινοβουλευτικά μεγειρέματα, προκειμένου να διασφαλιστεί συνέχεια του βίου της μετέωρης κυβέρνησης, η οποία δύσκολα μπορεί να πείσει ότι δεν ενδίδει στους εκβιασμούς του πρώην κυβερνητικού της εταίρου. Και μπορεί να έχει ξεχαστεί, αλλά ο κ. Βούτσης είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ευπρόσκδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι, όταν συζητούνταν ο εκλογικός νόμος και είχε ερωτηθεί για την στάση της ΧΑ…
Όσο λοιπόν συμβαίνουν αυτά σήμερα, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που εκπλήσσονται και πέφτουν από τα σύννεφα.
Κυριαρχεί στην σκέψη τους ο περιβόητος μύθος της καλής και της κακής Αριστεράς. Ότι αυτά που έκανε η Ζωή ήταν τα δείγματα της κακής της εκδοχής και ότι τέτοια πράγματα δεν θα έκανε ο διάδοχός της στο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό.
Όπως αποδεικνύεται σήμερα, τα όσα συμβαίνουν είναι απόρροιες των αντιλήψεων και των πρακτικών της Αριστεράς – εν γένει.
Οι κοινοβουλευτισμός δεν είναι το ατού της, όπως και να το κάνουμε, όπως είναι η οικονομία που λέει και ο Πρωθυπουργός…
Και δεν είναι, επειδή καμιά φορά στον κοινοβουλευτισμό κάποια πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως τα επιθυμούμε και όπως τα διατάσσουμε να εξελχθούν.
Με τα όσα θα δούμε τους επόμενους μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση θα παραμένει στην εξουσία, θα έλθει ίσως η πιο ηχηρή διάψευση για τον κ. Τσίπρα και τα όσα πομπώδη διεκήρυττε με την έπαρση του πολιτικού μεσσία πριν από τέσσερα χρόνια.
Τότε που έλεγε ότι θα μας ταράξει στην νομιμότητα και ότι είναι (εκείνος και το κόμμα του…) «κάθε λέξη του Συντάγματος». Όχι τίποτε άλλο, είχε επικαλεστεί λέγοντας αυτά τους «καλούς» αριστερούς του παρελθόντος.