Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων

Οι χθεσινές επευφημίες των πολιτών της Κοζάνης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε στο ονοματολογικό των Σκοπίων, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που αποτυπώνουν τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, δείχνουν ότι πλέον παγιώνεται συγκεκριμένη εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες αντιστροφής του κλίματος.

Ενδεικτική της κατάστασης, είναι η έρευνα που διεξήχθη στην Κεντρική Μακεδονία από την εταιρία «to the point» για την εφημερίδα «Μακεδονία»: η διαφορά στην πρόθεση ψήφου αγγίζει τις 20 μονάδες, με τη ΝΔ να προηγείται με 36,4%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πέσει στο 16,4%. Ωστόσο, η δημοσκοπική ζημιά που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα δεν περιορίζεται στις μετρήσεις που αφορούν στις εθνικές κάλπες, αλλά καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, το προβάδισμα του υποψηφίου της ΝΔ, Νίκου Ταχιάου, έναντι της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» είναι 11 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα αν η κα Νοτοπούλου περάσει στο δεύτερο γύρο και είναι αυτή που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κ. Ταχιάο, τότε η διαφορά διπλασιάζεται και φτάνει στο 24,7%.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα για το Δήμο της Αθήνας, αλλά και για την Περιφέρεια Αττικής, όπου κατεξοχήν κερδίζονται οι πολιτικές εντυπώσεις. Η Opinion Poll, δίνει πρώτο τον Κώστα Μπακογιάννη με ποσοστό 33,8%, όταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος είναι στην πέμπτη θέση με 6%. Καταλυτική είναι η σύγκριση και στα ποιοτικά στοιχεία, καθώς το 57% των ερωτηθέντων έχει θετική/μάλλον θετική γνώμη για τον κ. Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος φαίνεται να είναι άγνωστος στους ψηφοφόρους (59,3% λένε ότι δεν τον γνωρίζουν).


Την ίδια δυναμική εμφανίζει και η υποψηφιότητα Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, που θα αποτελέσει επίσης βαρόμετρο, λόγω της Ρένας Δούρου και της στάσης που κράτησε κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Innovation Metrisis για τα «Παραπολιτικά», ο κ. Πατούλης προηγείται με ποσοστό 38,6% έναντι μόλις του 20,7% της κας Δούρου. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 συσπειρώνονται στην κα Δούρου σε ποσοστό μόλις 47,2%, ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό εξ αυτών (18,4%) επιλέγει τον κ. Πατούλη.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον τέως κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα ακολουθήσει το «θεσμικό» δρόμο της αντιπολίτευσης απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου που θα επιχειρήσει να τον απαξιώσει και να τον ευτελίσει ηθικά και πολιτικά, όπως φάνηκε και από την πρώτη δημόσια σύγκρουσή του με τον κ. Τσίπρα, το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.

Στην ΝΔ όμως δεν ανησυχούν για την αντιπαράθεση των δύο, που συμπορεύτηκαν αρμονικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά για τη ζημιά που συνεχίζεται να γίνεται στην οικονομία. Το δημοσίευμα της Ηandelsblatt που θέτει το ερώτημα «ποιος θα κληθεί να πληρώσει» ένα πιθανό «ατύχημα» με τις ελληνικές τράπεζες, περιγράφει τους φόβους του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αντιμετωπίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα ακόμη προεκλογικό χαρτί, καθώς θεωρεί ότι θα στηρίξει το αφήγημά του για έξοδο της χώρας από την κρίση και επιστροφή στην κανονικότητα.

Την άποψη Τσίπρα, φαίνεται ότι δεν τη συμμερίζονται όλοι και κυρίως οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, που ανησυχούν ότι η πλήρης άρση των capital controls είναι βιαστική και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, ειδικά σε μια περίοδο που τα «κόκκινα δάνεια» ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και απειλούν να τον «πνίξουν». Αυτό είπαν και στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Παρασκευή.

Σε περίπτωση που οι περιορισμοί αρθούν και προκληθεί ατύχημα, το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος, αναφέρει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές», σημειώνει η Ηandelsblatt, που βάζει στο τραπέζι το σενάριο του bail – in, δηλαδή του κουρέματος των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ.