a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Ποτάμι: Στηρίζουμε τις «Πρέσπες», εκλογές αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ

Επιτυγχάνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «ναι» του Ποταμιού. «Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές» σημειώνει το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη.

Τέλος στην, όποια, αγωνία για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων βάζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτή η στάση δεν σημαίνει και στήριξη της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματος, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Να μην μιλούν για εμάς χωρίς εμάς», το Ποτάμι σημειώνει πως «τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια – κάποια από αυτά ευφάνταστα - σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις. Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα. Θεωρούμε χρήσιμο λοιπόν να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών. Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες».

Οι ερωτήσεις που θέτει – και απαντάει – η πλευρά του Ποταμιού είναι οι ακόλουθες:

Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση;


«Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 - έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στην σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας».

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη παραπέμπει στις συνεδριάσεις των οργάνων, καθίσταται σαφές ότι η πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση των Πρεσπών επιτυγχάνεται για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, αν στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστεθούν οι 4 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) και ο Θαν. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ αθροίζονται 150 ψήφοι. Από εκεί και πέρα, θετικά φέρονται να κινούνται έναντι της συμφωνίας – χωρίς να έχει καταστεί δημοσίως σαφές τι τελικά θα πράξουν - και οι κυρίες Κατερίνα Παπακώστα και Έλενα Κουντουρά, υπουργοί Δημ. Τάξης και Τουρισμού αντίστοιχα, ο Θαν Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment