Η Ιβάνκα Τραμπ στο «τιμόνι» της Παγκόσμιας Τράπεζας; Οι φήμες οργιάζουν

Τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του Τζιμ Γιονγκ Κιμ στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κι ανάμεσά τους φιγουράρει κι εκείνο της κόρης του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, της Ιβάνκας Τραμπ, η οποία είναι σήμερα σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times χθες Παρασκευή.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, αλλά και ο Μαρκ Γκριν, ο πρόεδρος της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), αναφέρονται επίσης στο δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, που δεν επικαλείται κάποια πηγή.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο για τους πιθανούς υποψήφιους», περιορίστηκε πάντως να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει μεγάλο αριθμό προτάσεων για εξαίρετους υποψήφιους», διαβεβαίωσε η ίδια.


«Αρχίζουμε την εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης (των υποψηφίων) ενόψει της ονομασίας» του υποψήφιου ή της υποψήφιας των ΗΠΑ για το αξίωμα, συνέχισε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε πω «αδημονούμε να συνεργαστούμε με τους κυβερνήτες (τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΤ) για να επιλεγεί νέος επικεφαλής» του χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον.

Ο 59χρονος Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για έξι χρόνια, ανακοίνωσε τελείως απροσδόκητα τη Δευτέρα την παραίτησή του, η οποία θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου, για να ενταχθεί στο επενδυτικό ταμείο Global Infrastructure Partners, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις υποδομές.


Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της ΠΤ να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος ευρωπαίος ή κάποια ευρωπαία. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Ιβάνκα Τραμπ συμμετείχε άμεσα το 2017 στη δημιουργία από την Παγκόσμια Τράπεζα ενός ταμείου για να ευνοηθεί η ίδρυση νέων εταιρειών από γυναίκες σε χώρες που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία είχε βαπτιστεί Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi).

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΠΤ θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους τους μεταξύ της 7ης Φεβρουαρίου και της 14ης Μαρτίου, ανακοίνωσε ο θεσμός, διευκρινίζοντας πως ο διορισμός του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής του θα γίνει πριν από την εαρινή σύνοδό του, η οποία θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 8ης Απριλίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαίωσε εξάλλου πως δεσμεύεται να εγγυηθεί «μια διαδικασία επιλογής διαφανή, ανοικτή και βασισμένη στα προσόντα» και ότι θα δημοσιοποιήσει εκ των προτέρων τη λίστα των τριών τελικών υποψηφίων, με τη συναίνεσή τους.