a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Το τείχος για το γεωτρύπανο στην Κύπρο και το «μην κουνηθείς» των ΗΠΑ στους Τούρκους

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στην Κύπρο και ΝΟΤΑΜ για πτήσεις μαχητικών νότια της Κρήτης

Ένα ισχυρό τείχος προστασίας στήνουν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες στην Κύπρο, όπου πρόκειται να αρχίσει τις εργασίες του το πλωτό γεωτρύπανο της Exxonmobil Stena Icemax που έφτασε στον στόχο «Δελφίνι» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε διπλωματική πηγή στο news.gr, το μήνυμα είναι σαφές: «Μην κουνηθείς λένε οι Αμερικανοί στον Ερντογάν και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, αν και κακά τα ψέμματα η Άγκυρα δεν δείχνει και ιδιαίτερη διάθεση να τα βάλει με την Ουάσιγκτον» τόνισε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, στο Λιμάνι της Λάρνακας έφτασε από τις 9 Νοεμβρίου το αντιτορπιλικό πλοίο του Έκτου αμερικανικού Στόλου, USS Arleigh Burke (DDG 51), το οποίο «εντελώς τυχαία» διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν οι αμερικανοί πως «η επίσκεψη αυτή είναι η πέμπτη στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του Arleigh Burke το 2018 και επαναβεβαιώνει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των χωρών εταίρων και συμβάλλει στη δημιουργία των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι ναύτες του Arleigh Burke θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τοπικά αξιοθέατα όπως η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, το Χαλά Σουλτάν Τεκέ, οι Καμάρες, το Κάστρο της Λάρνακας καθώς και την εμπειρία της κυπριακής κουλτούρας στην Λάρνακας».


«Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενηθούμε σε αυτή την όμορφη χώρα», δήλωσε ο Διοικητής του πλοίου Ερόλ Ρόμπινσον προσθέτοντας «Οι επισκέψεις όπως αυτές ενισχύουν τις εργασιακές σχέσεις και τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων μας και των εταίρων μας».


Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο news.gr πηγές στην Κύπρο, την ερχόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου θα αρχίσει το τρυπάνι τις εργασίες στον στόχο.

Από τις 14 Νοεμβρίου και μέχρι και τις 16 ωστόσο εκτός από το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στην Κύπρο, στην περιοχή κοντά στο γεωτρύπανο θα πετούν αεροσκάφη τόσο των ΗΠΑ αλλά και της Γαλλίας που επίσης έχει συμφέροντα στην περιοχή αλλά και με ΝΑΤΟικό καπέλο οι Βρετανοί και οι Ιταλοί.

Με τις ΝΟΤΑΜ Α3089/18 και Α3094/18, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεσμεύουν μια τεράστια περιοχή που φτάνει από τα νότια της Κρήτης μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών αρκετά κοντά στην περιοχή του πλωτού γεωτρύπανου της Exxonmobil.H Ελλάδα με την σειρά της έστειλε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα την Κυριακή όταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak πως η Αθήνα «κλέβει» μέρος της ΑΟΖ της Λιβύης. Το μήνυμα της Αθήνας ήρθε, αποδεσμεύοντας φωτογραφίες από την αποβατική άσκηση «Αιγιαλός 03/18».

Η άσκηση έγινε με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγατών, ελικοπτέρων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.


Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας, καθώς και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας των συμμετεχόντων.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως επίκειται και η αντικατάσταση της φρεγάτας Σαλαμίς από την φρεγάτα Ψαρά ώστε να συνεχίσει εξίσου δυναμικά η ελληνική παρουσία στην περιοχή με ένα πλοία με «ξεκούραστο» πλήρωμα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment