Μαστίγιο και καρότο από την Λαγκάρντ – Τι ζήτησε από τον Τσακαλώτο

Να μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1900 ευρω που ισχύει για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες στα 1250 ευρω, ταυτόχρονα με τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2019, φέρεται να ζήτησε το ΔΝΤ στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν .

Μετά τη συνάντηση η Λαγκάρντ έκανε λόγο για «παραγωγική συζήτηση», προϊδεάζοντας έτσι ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι να έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Ωστόσο την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη συμμετοχή του και θα πρέπει να το πράξει έως τον Ιούνιο το αργότερο και ζητά τα μέτρα λιτότητας επειδή οι προβλέψεις του είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η ίδια πηγή έλεγε πως το ΔΝΤ έχει διαψευστεί επανειλημμένα και προϊδέασε πως το πλεόνασμα του 2017 θα ανακοινωθεί στα 3,7%.

Στην επίσημη δήλωσή της η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου συνέδεσε τη συζήτηση για το χρέος με την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος καθώς, όπως είπε, «και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».