Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα εξάρθρωσης διεθνούς σπείρας ναρκwτικών

Σε 10 συλλήψεις (6 Αλβανοί, δύο Ιταλοί, ένας Βούλγαρος και ένας Έλληνας) έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα οι λιμενικές αρχές, ενώ οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκομένων στη διεθνή σπείρα που διακινούσε ναρκwτικά με ταχύπλοα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκwτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκwτικών ουσιών στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, και τα στελέχη του Σώματος που συμμετείχαν στην πολύ δύσκολη και επικίνδυνη αυτή επιχείρηση, στην οποία τραυματίστηκαν ελαφρά στελέχη του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος ήταν ευρύτατης κλίμακας και έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

Μέχρι στιγμής κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι χασiς, δύο ταχύπλοα σκάφη και 7 εξωλέμβιοι κινητήρες. Οι αρχές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης οι επιβαίνοντες στο ταχύπλοο σκάφος που βρέθηκαν τα ναρκwτικά έριξαν στη θάλασσα οπλισμό, ναρκwτικά, καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ως προς το ιστορικό και την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως εξήγησε ο Ν. Λαγκαδιανός, ενεργοποιήθηκε επιχειρησιακός σχεδιασμός που περιελάμβανε μεταξύ άλλων πλήρες πληροφοριακό πακέτο (target package) για ένα ταχύπλοο σκάφος, το οποίο προσέγγισε τις αλβανικές ακτές από όπου παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάννaβης.

Ακολούθησε η καταδίωξή του, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε εμπλοκή μεταξύ του ταχύπλοου σκάφους με ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο δέχθηκε πυρά. Ανταποδίδοντάς τα και στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, στελέχη του Λιμενικού έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους.

Τελικά το βράδυ της 25/11/2017 και μετά από συνεχή καταδίωξη του ταχύπλοου σκάφους, αυτό ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, μετά από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχύπλοου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκότους που επικρατούσε.

Στο ταχύπλοο επέβαιναν δύο Αλβανοί και ένας Ιταλός, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών, τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάννaβης που υπερβαίνει τον ενάμιση τόνο.

Στη συνέχεια, το ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους συλληφθέντες και τα ναρκwτικά, συνοδεία περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, οδηγήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παραδόθηκαν στην Λιμενική Αρχή, ενώ ένας εκ των τριών συλληφθέντων διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για προληπτικούς λόγους.