Ζαχάροβα: “Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο”

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «αποσταθεροποιούν τον κόσμο» προκαλώντας εντάσεις γύρω από την Ταΐβάν, όπου το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προκαλεί την οργή του Πεκίνου.

«Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Ούτε μία σύγκρουση δεν έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πολλές έχουν προκληθεί», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις αυτές ηχούν ως μια «επιστροφή στον αποστολέα» για τη Μόσχα, την οποία οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορούν για αποσταθεροποίηση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Πελόζι ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια περιοδεία σε διάφορες ασιατικές χώρες που κινδυνεύει να προκαλέσει μια αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω μιας επίσκεψης στην Ταϊβάν που δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως θεωρείται όλο και πιο πιθανή.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν αποτελεί μέρος του εδάφους του που πρέπει να επανενωθεί, με τη βία αν χρειαστεί, και πολλές φορές έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον εναντίον μιας επίσκεψης της υψηλόβαθμης αξιωματούχου την οποία θα θεωρούσε μεγάλη πρόκληση.

Όλο και περισσότερο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή μετά τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία και υποφέροντας οικονομικά από τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία προσπαθεί να προσεγγίσει την Κίνα.