Αποφασισμένος να παραιτηθεί ο Ντράγκι

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμος να επανεξετάσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg. Tην Τετάρτη θα απευθυνθεί στη Βουλή. Ορατό σενάριο οι πρόωρες κάλπες.

O Μάριο Ντράγκι έχει στείλει σήμα ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας την ερχόμενη εβδομάδα καθώς δεν έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

O Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση Ντράγκι την Πέμπτη, ζητώντας του να προσπαθήσει να επανεπιβεβαιώσει τη στήριξη των κοινοβουλευτικών του συμμάχων.

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτηση του την Πέμπτη καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού του συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Τζιουζέπε Κόντε, απείχε από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία της Ιταλίας.


Ο Ντράγκι δεν είναι πρόθυμος να επανεξετάσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση αυτή όταν θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο στη Ρώμη την Τετάρτη, σημείωσαν οι πηγές.

Εκπρόσωπος από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να υποβάλει την παραίτησή του την Πέμπτη βύθισε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε μια παραλυτική πολιτική κρίση, που μπορεί να τελειώσει με πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση και αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Σταματά επίσης τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τον εκσυγχρονισμό μιας χώρας που αντιμετωπίζει εδώ και 25 χρόνια πρόβλημα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο Σαλβίνι και άλλα κεντροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, της μόνης μεγάλης κοινοβουλευτικής ομάδας εκτός του συνασπισμού του Ντράγκι και επί του παρόντος στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στην Ιταλία, καλούν ήδη σε πρόωρες εκλογές.

Αν ο Ματαρέλα αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, οι κάλπες θα έπρεπε να στηθούν εντός των επόμενων 70 ημερών.

Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, θα κέρδιζε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.