Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Πρωτόγνωρος αριθμός εδρών για την παράταξη της Μαρίν Λεπέν

«Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας» είπε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς.

Ηηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε απόψε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Η ίδια η Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.

Θυμίζουμε πως η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI.

Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.