Μετακίνηση εκτός νομού με μέτρα διαρκείας - Τέλος το δωρεάν self test

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και όλα δείχνουν ότι στη μετακίνηση εκτός νομού τα μέτρα παραμένουν όπως έχουν αυτή τη στιγμή. Μάλιστα για τη μετακίνηση εκτός νομού με πλοίο και αεροπλάνο θα συνεχιστούν τα τεστ, ενώ με ΙΧ, ΚΤΕΛ και τρένα δεν έρχονται τώρα αλλαγές.
Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Alpha τα μέτρα δεν θα περιοριστούν εκεί, αλλά θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι επιβαρύνσεις μπορεί να φτάνουν και τα 40 ευρώ την εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει μια σημαντική μείωση μισθού για ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Οι μαθητές θα παίρνουν δωρεάν τα self test.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα μέτρα που μένουν

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια και τη μετακίνηση εκτός νομού που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

Η επιστροφή από τα νησιά γίνεται μόνο με self test.

Όσοι σκοπεύουν να πάνε στα νησιά θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή να κάνουν rapid test.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες είχαν ζητήσει να γίνεται η επιστροφή με rapid, όμως αυτό δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα η Επιτροπή είχε ζητήσει η έξοδος και η επιστροφή με IX να γίνεται με rapid και ελέγχους, όμως και αυτό κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Με ανάλογο τρόπο με τις επιχειρήσεις αλλά και με τον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).