Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Αφγανιστάν

Τη νέα κατάσταση που δημιουργείται από την επικράτηση των Ταλιμπάν αξιολογούν οι Βρυξέλλες - Το προσφυγικό στο επίκεντρο - Δεν θέτει επισήμως το θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Τετάρτης η σλοβενική προεδρία.

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την πλήρη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συγκάλεσε για το απόγευμα της Τρίτης ο Ζοζέ Μπορέλ.

Στο επίκεντρο των Βρυξελλών είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς η πίεση που θα δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (και πρώτη από όλους, ως χώρα υποδοχής, η Ελλάδα) σε ένα μήνα το λιγότερο, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η σλοβενική προεδρία δεν προτίθεται να θέσει ως θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή φράχτη στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας το μεταναστευτικό πρόβλημα που προκύπτει από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. «Όποιος υπουργός θέλει μπορεί όμως να τοποθετηθεί επί αυτού», είναι η απάντηση της σλοβενικής προεδρίας στην επιστολή που απέστειλαν οι Med5 (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία και Μάλτα, δηλαδή οι χώρες του νότου, που θα δεχθούν και τη μεγαλύτερη πίεση από το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν), προκαλώντας σημαντικές απορίες για τις επιδιώξεις της.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων, πάντως, είναι και η μεταφορά όσων Αφγανών συνεργάστηκαν με τις Βρυξέλλες και χώρες μέλη της, πρωτίστως όσων εργάστηκαν στην αντιπροσωπεία της ΕΕ ως μεταφραστές ή με άλλες ιδιότητες. Οι Αφγανοί αυτοί ανέρχονται σε εκατοντάδες, έχουν δε στοχοποιηθεί από τους Ταλιμπάν και θεωρείται πως είναι μαζί με όσους άλλους συνεργάστηκαν με τη Δύση (πρωτίστως με τις Ηνωμένες Πολιτείες) πρώτοι υποψήφιοι για εκτέλεση ή για δολοφονία.

Στην Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών της ΕΕ, πρόταση που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φέρεται να υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.