Μεταβαίνει εσπευσμένα στη Ρωσία ο Δένδιας

Στην καρδιά του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 24 και 25 Μαΐου, καθώς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σε Σότσι, Ανάπα, και Γελεντζίκ. Πρόκειται για τρεις πόλεις της νότιας Ρωσίας όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς.

Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τα βήματα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων που ξεκίνησε το 2019 μετά την πρώτη επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα και συνεχίστηκε το 2020 με την επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να προσγειωθεί στο Σότσι, ενώ στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του.

Όμως, μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη στην πόλη όπου το 2014 φιλοξενήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι χειμερινού Ολυμπιακοί αγώνες και η επικείμενη συνάντηση των δύο υπουργών στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sputnik, Ελλάδα και Ρωσία έχουν συμφωνήσει στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου στο Σότσι.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επίσκεψης ή σε κάποιο μελλοντικό χρόνο.Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας και οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Βασικό θέμα συζήτησης, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν διπλωματικές πηγές στο Sputnik θα αποτελέσει το ζήτημα του ανοίγματος των πτήσεων της Ρωσίας προς την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας χρειάζεται τον τουρισμό από τη Ρωσία και κάποια εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που στερήθηκε πέρυσι λόγω πανδημίας. Αν και η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορα της για τους Ρώσους τουρίστες εκκρεμεί μια απόφασή από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφορικά με το άνοιγμα των πτήσεων.

Επαφές με την Ομογένεια

Την ίδια μέρα ο Νίκος Δένδιας θα φτάσει αεροπορικώς στην Ανάπα, στο ιστορικό αεροδρόμιο που με εντολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2019 φέρει το όνομα του ομογενούς ήρωα Βλαδίμηρου Κοκκινάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσει λουλούδια στο μνημείο.
Την Τρίτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα βρεθεί στο Γελεντζίκ όπου θα συναντήσει προέδρους ομογενειακών κοινοτήτων και επιχειρηματίες.

Την ίδια μέρα θα επιστρέψει στην Ανάπα για συνάντηση με ομογενείς και επιχειρηματίες. Ανάμεσα τους ο Βαλέριος Ασλανίδης ιδιοκτήτης παραδοσιακού οινοποιείου και ο πρώτος Έλληνας της Ρωσίας που εμβολιάστηκε με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ που οριστικοποιείται αυτές τις μέρες περιλαμβάνεται ξενάγηση στο Μπουράν, το μοναδικό Διαστημικό Λεωφορείο που ολοκληρώθηκε από το σοβιετικό Πρόγραμμα Μπουράν καθώς και συναντήσεις με διευθυντές ρωσικών σχολείων όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεναγηθεί στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο του Γελεντζίκ.